Başkanlık sistemlerinde ve parlamenter sistemlerde dış politika anlayışı ve işleyişi: ABD ve Türkiye(1982 Anayasası) örneği
Foreign policy understanding and functioning in presidency systems and parliamentary systems: the case of USA and Turkey (1982 Constitution)
  1. Tez No: 485711
  2. Yazar: SERDAL İLBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ ADIBELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Başkanlık Sistemi, Parlamenter Sistem, Dış Politika, Türkiye, Amerika, Karar Mekanizması, Presidential system, parliamentary system, foreign policy, Turkey, America, decision mechanism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Türkiye'nin uluslararası konumu, dünyanın en sorunlu bölgeleri olan balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu'nun tam merkezi konumundadır. Diğer tarafta Batı ve İslam ile eski doğu bloğu ve batı bloğunun arasında kritik bir bölgededir. Her medeniyetten harmanlanan bir kültürü içinde barındıran Türkiye'nin bu özelliği hem avantaj hem de dezavantaj yaratmaktadır. Kültürel zenginliğin olması ülkenin dış politikasının kapsamını genişletirken, aynı özellik iç politikada dış etkilere imkân sağlamaktadır. Bu farklı kültür ve değerlerin parlamenter sistemin siyasi mücadelesinde birbirlerinden kopup ayrışmasına sebep olmaktadır. Bu ayrışmalar sistem içinde var olan rekabetten dolayı birbirinin önüne geçmek için karşıt bir politika izleyerek aradaki uçurumu daha da açmaya sebep olmaktadır. İç politika bu hale gelirken dış politika doğal olarak göz ardı edilir ve kritik bir bölgede olan bir ülkenin böyle bir lüksü olmamaktadır. Bu çalışmada Türkiye'nin dünyanın en kritik coğrafyasında bulunmasının getirdiği külfetleri taşımakta zorlandığını ortaya koyulmaktadır. Çoğu hükümet sistemiyle alakalı aynı sorunları yaşamasına rağmen bir türlü çözüm üretilememiştir. Bir asırdır bu kısır döngü durmadan denendi ve başarı sağlanamadığı ortaya koyulmaktadır. Özellikle dış politika üzerinden ABD başkanlık sistemini ve Türkiye parlamenter sisteminin dış politikasını karşılaştırıp hangi sistemde uygulanan dış politika daha etkin? Sorusuna cevap bulmaya çalışılmaktadır. Bununla beraber Türkiye'nin bu sorunlu bölgelere yakın olmasının dış politikasında daha hızlı karar alması gerektiği kanaatine varıldığından, başkanlık sisteminin hızlı karar mekanizmasına sahip olmasından dolayı Türkiye için gerekli olduğu kanaatine varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey's international position is at the center of the world's most problematic Balkans, Central Asia and the Middle East. On the other side are the western part and a critical region between Islam and the old east block and the west block. This feature of Turkey, which embodies a culture blended from every civilization, creates both advantages and disadvantages. While the cultural richness expands the scope of the foreign policy of the country, it gives you the possibility of external interventions of domestic politics. While the cultural richness expands the scope of the foreign policy of the country, it gives you the possibility of external interventions of domestic politics. It causes different cultures and values to break apart from each other in the political struggle of the parliamentary system. These separations lead to an even widening of the gap by following an opposing policy to prevent each other because of the competition within the system. Foreign policy is naturally ignored when internal politics becomes a reality and there is no such luxury of a country that is in a critical region. In this study, we analyzed that it was difficult to carry the burdens of Turkey in the most critical geographical region of the world, and that every time he was stuck in back and forth, he tried to climb back up again and back again. It's been a century and this has never been achieved and has not been achieved. In particular, compare the US presidential system and the foreign policy of the Turkish parliamentary system over foreign policy, and in what system is the foreign policy applied more effective? We're trying to find an answer to your question. Nevertheless, since Turkey is close to its own territory and we believe that it needs to make a quicker decision on its foreign policy, Turkey has the necessary conviction because the presidential system has a quick decision mechanism.