1925-1928 yılları arası Türkiye Cumhuriyeti Salnameleri (Kütahya)
The Yearbooks of Turkish Republi̇c between 1925 and 1928 (Kütahya)
- Tez No: 485713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ AKSANYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, Salname, Cumhuriyet, Sosyal ve Ekonomik, Demografik, Gediz, Uşak, Simav, Emet, Tavşanlı, Kütahya, Yearbook, Republic, Social and Economic, Demographic, Gediz, Uşak, Simav, Emet, Tavşanlı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Çalışmanın temel amacı, Harf İnkılabından önce, Osmanlıca olarak basılmış olan Salnamelerden yararlanarak Cumhuriyetin ilk yıllarında Kütahya'nın sosyal, ekonomik ve demografik yapısını değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda, 1925-1928 yılları arasında yayımlanmış olan üç adet devlet salnamesinin ve bir adet Türkiye Salnamesinin Kütahya bölümleri, birebir transkribe edilmiştir. Daha sonra bu metinlerdeki verilerden yola çıkılarak Kütahya hakkında değerlendirme yapılmıştır. Salnamelerden yararlanarak, yapılan bu değerlendirmelerde Kütahya'nın tarihi, sınırları, idari taksimatı, nüfus ve nüfus olayları, ticari faaliyetleri, hayvancılık, ormancılık, madencilik, sanayi, tarımsal faaliyetler hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca, o dönemde Kütahya ve ilçelerinde faaliyetlerini sürdüren esnafların isimleri ve uğraştıkları ticari alanlar da tespit edilmiştir. Bunlardan başka Kütahya ve kazalarındaki şirketler, kaplıcalar; Kütahya'yı çevre il ve ilçelere bağlayan yollar; bankalar ve vilayet dahilinde çıkan gazeteler hakkında bilgilere ulaşılmıştır. Salnamelerden elde edilen bir diğer bilgi de Kütahya'da görev yapan devlet görevlilerinin isimleridir. Bu görevlilerden yola çıkılarak Kütahya'daki devlet kuruluşları hakkında da bilgi sahibi olmak mümkün olmuştur. Elde edilen bilgiler değerlendirildiğinde, salnamelerin yerel tarihler için ana kaynak niteliğinde olduğu teyit edilmiştir. Bu doğrultuda salnameler için yerel tarih araştırmacılarının vazgeçilmez kaynaklarından birer arşiv değerinde olduğu kesin olarak söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the work is to evaluate the social, economic and demographic form of Kütahya in the eary years of Republic, by making use of the Yearbooks which printed in Ottaman language before the alphabet revolution. By the way of this aim three state yearbooks which published between 1925 and 1928 and Kütahya sections of a Turkey Yearbook were transcribed one by one. Then some evaluations were made about Kütahya by the datum from these texts. In these evaluations by using of the yearbooks some information was given about Kütahya's history, borders, administrative system, population and demographic events, business activities, farming, forastry, mining, industry and agricultural facilities. Besides the tradesmen's names and their trade areas in that period in Kütahya and its towns were determined. Different from these information about Kütahya and its towns' firms, spas the roads that link Kütahya to other cities and its own towns, the banksand the newspapers published in the city, was reached. Another information that handed from the yearbooks is government official's names who had worked in Kütahya. By way of these officials, it was possible to get information about the government agencies in Kütahya. When the information which was obtained is evaluated it was confirmed that the yearbooks are the main source for local history. By this way it can be said that the yearbooks are a value of indispensible archives for local history researchers.