Iğdır yöresi bayatı geleneği
Bayati tradition of Igdir territory
  1. Tez No: 485714
  2. Yazar: CANSU DAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ADAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Iğdır, Anonim Halk Şiiri, Mâni, Tasnif, Iğdır, Anonymous folk poetry, Mani, Categorization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Mâni, Anonim halk şiirinin önemli bir cephesini teşkil eder. Mânilerimizde Türk gelenek-görenekleri, Türkçenin söz varlığı ve kültür hazinesi saklıdır. Halkın duygusunu, inancını, acısını, zevkini nakşettiği bu ürün asırlar boyu sözlü gelenek sayesinde varlığını sürdürmüştür. Ilıman bir iklim özelliğine sahip olan ve doğa güzelliği ile Doğunun Çukurova'sı olarak adlandırılan Iğdır, millî kültürümüz açısından da son derece zengin bir geçmişe sahiptir. Üzerine pek araştırma yapılmayan Iğdır mânilerini hem yazılı ortama geçirmek hem de bu mâniler üzerine bilimsel çalışma yaparak bilim dünyasına katkıda bulunmak için bu çalışmayı başlattık. Bu yaptığımız çalışma Iğdır'da derlenmiş mâniler ile sınırlıdır ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde Türk halk edebiyatında mâni kavramı verilmiş, mânilerin tarihi süreci incelenmiş, araştırmacıların mâni üzerine yaptıkları tasniflere yer verilmiş ve Iğdır mânilerinin diğer anonim halk edebiyatı türleri ile ilişkisi incelenmiştir. İkinci bölümde Iğdır'da mâni söyleme geleneği değerlendirilmiş ve derlenen Iğdır mânileri konu, hazırlanış- uygulanış ve şekil bakımından olmak üzere üç ana tasnife tabi tutulmuştur. Üçüncü bölümde ise Iğdır mânileri içerik olarak incelenmiş ve halk bilim unsurları tespit edilmiştir. Sonuç olarak; derlenen mâniler üçüncü dizeleri baz alınarak alfabetik bir şekilde sıralanmış ve mânilerin içerisinde geçen arkaik kelimelerden bir sözlük oluşturularak anlamlandırılmaya çalışılmıştır. En son kısımda ise kaynakça, yazılı ve sözlü olmak üzere iki kısımdan oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mânis constitutes an important pillar of anonymous folk poetry. Turkish customs, Turkic speaking and cultural treasure are reserved in our mânis. This product, which the people embraced their feelings, their beliefs, their pain, their pleasure, maintained their existence for centuries. Having a temparate climatic characteristic and being called Çukurova of east by nature beauty, Iğdır has a very rich past in terms of our national culture. We have started this study to contribute to the world of science by carrying out both research and writing studies on Iğdır mânis which have not been subjected to much research. This work we have done is limited to those collected in Igdir and consists of three main parts. In the first part of our work, the concept of mâni in Turkish folk literature was given, the historical process of the mâni were examined, the classification of the researchers on the mânis was given and the relation of the Iğdır mânis with other anonymous folk literature types was examined. In the second part, the tradition of saying mâni in Iğdır was evaluated and the compiled Iğdır mâni were classified in three main sections. In the third part, Iğdır mânis were examined as content and folk science elements were identified. As a result; the compiled sentences were arranged in alphabetical order according to the third lines and tried to be understood by making a dictionary from the archaic words in the bodies. In the last part, the welding recorder is divided into two parts as written and oral sources.