XIX. yy. ortalarında Hüdavendigar Eyaleti Domaniç Kazasına bağlı Burhanlar, Fıranlar, Göçebe, Güney, Karamanlar, Kozcağız, Kozluca, Omerler ve Yörgüç köylerinin sosyo-ekonomik yapısı (Temettuat Defterlerine göre)
At the middle of the XIXth century social-economic structure of burhanlar, Fıranlar, Göçebe, Güney, Karamanlar, Kozcağız, Kozluca, Ömerler and Yörgüç villages, which were belongs to Domaniç town Hüdavendigar province (According to Temettuat record book)
- Tez No: 485718
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞAKİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Domaniç, Tarım, Hayvancılık, Temettuat, Vergi, Meslek, Ekonomi, Domaniç, Agriculture, Stockraising, Temettuat, Tax, Occupation, Economy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Osmanlı Devleti'nin ıslahat ve yenilik hareketleri tarihi içerisinde Tanzimat dönüm noktası olmuştur. Ekonomik alandaki düzenlemeler ile maliyeyi merkezileştirme, vergilerin halkın kazancına göre aracısız olarak toplanması, vergi çeşitliliğinin azaltılması hedeflenmiştir. Mükelleflerin yeni vergilerini tespit için halkın kazançlarının, mal ve hayvanlarının sayımı yapılarak temettuat defterleri hazırlanmıştır. H. 1260/61 yıllarında hazırlanan bu defterler yerleşim yerlerinin demografik, sosyal ve ekonomik durumlarının tespit edilmesinde en değerli kaynak olmuştur. Bu çalışma Hüdavendigar Eyaleti Domaniç kazasına bağlı Burhanlar, Fıranlar, Göçebe, Güney, Karamanlar, Kozcağız, Kozluca, Ömerler ve Yörgüç köylerinin 1844-1845 tarihli temettuat defterlerinin incelenmesiyle ortaya çıkmıştır. Defterlerin transkripsiyonu yapılarak elde edilen veriler tablo ve grafikler eşliğinde değerlendirilmiştir. XIX. yüzyıl ortalarında Domaniç kazasına bağlı 9 köyün ekonomik yapısı tamamen tarıma ve hayvancılığa dayanmaktadır. Halkın yıllık gelirlerinin % 83'ünü tarım gelirleri oluşturmaktadır. Tarım faaliyetleri daha çok halkın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geçimlik tarım şeklinde yapılmaktadır. Mevcut arazinin % 52.4'ü ekili olup % 95 oranında tahıl ekimi yapılmaktadır. Tarımın yanında kereste ve kürek ticareti ile hizmetkârlık, çobanlık ve orakçılık gibi tarım işçiliğinden de gelir elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Rescript of Gulhane became the turning point in the history of reformist and regulative activities in the Ottaman State. It was aimed with the help of regulations in economical field that the finance office would be centralized, taxes would be gathered without an agentconsidering the income of people and the variety of taxes would be reduced. Temettuat record books, tax recording, for determining new taxes of taxpayers were prepared counting incomes, properties and animals of people. These record books prepared between 1260 and 1261according to the Hegira Calendar were the most important sources to determine demographic, social and economic conditions of residential districts. This study consisted of investigating the Temettuat Record Books recorded between 1844 and 1845 of some certain villages such as Burhanlar, Fıranlar, Göçebe, Güney, Karamanlar, Kozcağız, Kozluca, Ömerler and Yörgüç, which belonged to Domanic town of Hudavendigar Province. The Data obtained by transcribing record boks were evaluated with charts and diagrams. In the middle of the XIX th Century, economical structures of villages, which belonged to Domanic Town, completely depended on agriculture and stockraising. Agricultural incomes included the 83 percent of annual revenue of people. Agricultural activities were held only for receiving the need of people. 52,4 percent of the whole fields were planted and 95 percent of them were cereals. Besides agriculture, revenue was obtained from agricultural workmanship such as timber, shovel trading, being manservant, shepherd and being reaper.