XIX. yy ortalarında Kütahya sancağı Simav kazasına bağlı Kalkan, Kestel, Kilise, Mamak, Samad ve yeniler köylerinin sosyo-ekonomik yapısı (Temettuat Defterlerine göre)
XIX. in the mid-century of the century, sanctuary is connected Simav accident in Kütahya sanjact socio-economic structure of Kalkan, Kestel, Kilise, Mamak, Samad and Yeniler villeges (According to Temettuat Books)
- Tez No: 673449
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEVSER DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kalkan, Kestel, Kilise, Kütahya, Mamak, Samad, Simav Kazası, Sosyal ve Ekonomik Yapı, Temettuat, Yeniler, Kalkan, Kestel, Kilise, Kütahya, Mamak, Samad, Simav Accident, Social and Economic Structure. Temettuat, Yeniler
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Simav, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar birçok topluluğun himayesi altında varlığını sürdürmüştür. Türklerin 1071 tarihinde Anadolu coğrafyasına gelmesi ile birlikte Simav'da Türk hâkimiyeti başlamıştır. Osmanlı Devleti'nde ise Simav bir kaza statüsündedir. Genellikle Simav idari olarak Kütahya iline bağlıdır. Osmanlı döneminde Simav, Şeyh Bedrettin isyanı, Suhte olayları ve Nasuh Ağa vakası ile tarihte bir hayli sıkıntılı zamanlar yaşamıştır. Kurtuluş Savaşında ise Simav düşman taarruzlarına karşı önemli mücadeleler vermiştir. 19. yy ortalarında kayda alınmaya başlanan Temettuat defterleri çeşitli yönlerden ele alınmış ve incelenmiştir. Temettuat defterleri Tanzimat dönemi sonrası Osmanlı ekonomisi hakkında bizlere önemli bilgiler vermektedir. Temettuat defterlerinde hane reislerinin isimleri, zirai ürünleri (bağ, bahçe, bostan vb.), hayvanları, ailelerin gelirleri gibi birçok konuda bilgiler bulunmaktadır. Bu defterleri günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nden bulabilmek mümkündür. Çalışmamızda temettuat defterlerine göre Kütahya Sancağına bağlı Simav Kazası Kalkan, Kestel, Kilise, Mamak, Samad ve Yeniler köylerinin sosyo-ekonomik yapısı incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Simav has been under the auspices of many communities from prehistoric times to today has continued to exist. With the arrival of the Turks in Anatolia in 1071 Turkish domination started in Simav. In the Ottoman Empire, Simav has the status of an accident. Generally, Simav is administratively linked to Kütahya province. Simav, Şeyh Bedrettin rebellion, Suhte events and Nasuh Ağa during the Ottoman period case has experienced quite a troubled time in history. Simav gave important struggles against enemy attacks in the War of Independence. Temettuat books, which started to be recorded in the middle of the 19th century, have been handled and examined in various aspects. Temettuat books contain important information about the Ottoman economy after the Tanzimat Period. In the Temettuat books, the names of the household heads, agricultural products (vineyard, garden, orchard) etc. Their animals, and the income of families. These notebooks today, it is possible to find it from the Prime Ministry Ottoman Archives. In our study, according to the temettuat registers, Simav accident in Kütahya Sanjak Socio-economic structure of Kalkan, Kestel, Kilise, Mamak, Samad and Yeniler villages tried to be examined.