XIX. yy. ortalarında Kütahya'nın Gümüş nahiyesine bağlı Dere, Enne, Gümüş, Ortaca, Sekiviran ve Yoncalı köylerinin sosyo - ekonomik yapısı: Temettuat ve nüfus defterine göre
The socio - economic status of the Gümüş township's vi̇llages, Dere, Enne, Gümüş, Ortaca, Seki̇vi̇ran and Yoncalı in the middle of the 19 th century: Based on temettuat and population registries
- Tez No: 423481
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEVSER DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Temettuat, Kütahya, Gümüş Kazası, Dere, Enne, Gümüş, Ortaca, Sekiviran, Yoncalı, Nüfus Defteri, Sosyal ve Ekonomik Yapı, Temettüat, Kütahya, Gümüş Township, Dere, Enne, Gümüş, Ortaca, Sekiviran, Yoncalı, Population Book, Socio-economic system
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Osmanlı Devleti'nin 3 Kasım 1839 Tanzimat Fermanı ile kendini yenilemeye gitmesi devlet genelinde büyük değişimleri beraberinde getirmiştir. Bu değişimler hem sosyal hem kültürel hem de ekonomik alanda olmuştur. Vergi sistemindeki değişiklik de bunlardan birisidir. Vergi sistemindeki bir takım değişiklikler ile halk rahatlamış ve herkes kendi gelirine göre vergi vermeye başlamıştır. Genel olarak“Temettuat Vergisi”adı altında alınmaya başlanan bu vergi Temettuat defterlerinde kayıt altına alınmıştır. Temettuat defterleri vergi toplama amaçlı tutulan defterlerdir. Aynı zamanda bu defterlerde şahısların tarlası, bahçesi, hayvanatı ve tarım ürünleri ile ilgili bilgi bulmak da mümkündür. Bu defterler tutulduğu dönemin sosyal ve ekonomik durumu hakkında bilgi verdiği için önemlidir. Temettuat defterleri günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunmaktadır. Yüksek lisans tez çalışmamızda bu defterlerden, Kütahya Sancağına tabi Gümüş kazasına bağlı Dere, Enne, Gümüş, Ortaca, Sekiviran, Yoncalı köylerinin transkripsiyonu ve değerlendirmesinin yanı sıra, nüfus defterlerinin de incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the self-renewal movement of Ottoman Empire as using the Edict of Tanzimat in 3 November 1939, it has brought major changes in the state overall. These changes have occurred in both socio-cultural and economic fields. Changing in the taxation system is also one of these changes. People of the Ottoman Empire had relaxed with some changes in the taxation system and everyone had begun to pay taxes according to their incomes. In generallly, the tax which is named as“Temettüat Tax”, began to be collected from people and also started to be recorded in temettüat books. Temettüat books are the books that are kept for the purpose of tax collection. Also in these registers, it is possible to find information about the animals, gardens, agricultural products and fields that are belonging to the individuals. These books are so significant. Because they are providing information about the social and economic situation of the period that they were kept in. Today, temettuat books are located in the Prime Ministry Ottoman Archives. In our Master's thesis work; not only transcription and evaluation of the books that are belonging to the villages below which are depending to province of Kütahya's township Gümüş was made but also the population books were examinated.