XIX. yüzyıl ortalarında Kütahya Sancağı Simav kazası aksaz, Beciler, İciler, Söğüt, Yağlılar köyleri temettuat defterlerine göre sosyal ve ekonomik yapısı
XIX. the social and economic structure of the villages of Aksaz, Beciler, Içler (Yeşilçay), Söğüt ve Yağillar according to the emettuat books in the mid century of Kütahya Sandag Simav kazasi
  1. Tez No: 897276
  2. Yazar: ELİFSU BİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT CIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 19. yy, Akyaz, Beciler, Beylikler Çiftliği, İciler, Simav Kazası, Sosyal, Söğüt, Temettuat, Vergi, Yağlılar, 19th century, Akyaz, Beciler, Beyliks Farm, İciler, Simav District, Social, Sogut, Tax, Temettuat, Yaglılar
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Türk – İslam tarihinin en büyük ve en güçlü devletini kuran Osmanlı Devleti kültür ve medeniyetin en özgün yapılarını uzun süren hâkimiyeti döneminde ortaya koymuştur. Özellikle ekonomik yapıları çok karakteristik ve özel olan Osmanlı Devletinin son dönemlerinde bir vergi toplama yöntemi olarak ortaya çıkan temettuat defterleri bu özgün görüntünün en önemli göstergelerinden birisi olmuştur. Osmanlı Devleti Tanzimat Fermanı'nın ilanından sonra vergi sisteminde köklü değişikliklere gitmiştir. Eski vergilerde düzenlemeler yapılarak bazı önemli yenilikler söz konusu olmuştur. Bu vergilerin başında adını kaydedilen defterden alan“temettu”vergi usulü adıyla yeni bir vergi oluşturmuştur. 19.yy'da Osmanlı Devleti'nin sosyo-ekonomik yapısını içeren bu defterlerde nüfusun iktisadi, ticari durumu, arazi yapısı, zirai üretimi, hayvancılık faaliyetleri ve sosyal yapılandırmalar ile ilgili çeşitli bilgiler mevcuttur. Tüm içerdiği bilgiler ışığında Osmanlı Devletinin son döneminin sosyal görüntüsünü aydınlatan bu arşiv belgeleri çok önemli bir yere sahiptir. Barındırdığı bilgileriyle temettuat defterleri tarih araştırmalarında vazgeçilmez bir kaynak olarak önemini sürdürmektedir. Çalışmamda 19. Yüzyılın ortalarında Kütahya Sancağının Simav kazasına bağlı Aksaz, Söğüt, Beciler, Yağlılar, İciler köyleri ile Beylikler Çiftliğine ait temettuat defterlerinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, which established the largest and most powerful state in Turkish-Islamic history, revealed the most original structures of culture and civilization during its long domination period. The temettuat registers, which emerged as a tax collection method in the last periods of the Ottoman Empire, whose economic structures were very characteristic and special, became one of the most important indicators of this unique image. After the declaration of the Tanzimat Reform, the Ottoman Empire made radical changes in the tax system. There have been some important innovations by making arrangements in the old taxes. At the beginning of these taxes, a new tax was created with the name of“dividend”tax method, which took its name from the recorded book. In these registers, which contain the socio-economic structure of the Ottoman Empire in the 19th century, there are various information about the economic and commercial status of the population, land structure, agricultural production, livestock activities and social configurations. These archive documents, which illuminate the social image of the last period of the Ottoman Empire in the light of all the information they contain, have a very important place. With the information they contain, temettuat books continue to be an indispensable resource in historical research. In my study, the transcription and evaluation of the temettuat registers belonging to Aksaz, Sogut, Beciler, Yaglar, Iciler villages of Simav district of Kutahya Sanjak and the Beyliks Farm in the middle of the 19th century were made.