Tarihsel süreçte Rusya'nın Kuzey Kafkasya politikası
The Northern Caucasus Politics of Russianin the historical process
- Tez No: 485720
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANTÜRK CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kafkasya, Rusya, 1864 Çerkez Sürgünü, Abhazya, Kuzey Kafkasya Coğrafyası, Kuzey Kafkasya'da Etnik Kökenler, Caucasia, Russia, 1864 Circassian Exile, Abkhazia, Geography of Northern Caucasus, Ethnic Origins In The Northern Caucasus
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Önemli bir noktada bulunan Kafkasya, özellikle Rusya gibi büyük güçlerin yıllar boyunca odak noktası olmuştur. Jeopolitik ve jeostratejik bir bölge olan Kafkasya, bu büyük güçlere karşı yıllar boyu mücadele vermiştir. Bölge, coğrafi olarak Güney ve Kuzey Kafkasya olarak ikiye ayrılmıştır. Bu tezde Kuzey Kafkasya bölgesinin tarih boyunca Rusya'ya karşı verdiği mücadele ele alınmıştır. Rusya'nın Kuzey Kafkasya'daki hâkimiyet çabaları uzun süre devam etmiş olsa da Soğuk Savaş sonrasında SSCB'nin dağılmasıyla birlikte Kuzey Kafkasya'da bulunan etnik gruplardan bazıları Rusya içerisinde özerk cumhuriyetler haline gelirken bazıları da bağımsızlıklarına kavuşmuştur. Rusya'nın yayılmacılık politikası başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Fakat günümüzde hala, Kuzey Kafkasya halkları üzerindeki politikalarına devam etmiştir. Kuzey Kafkasya halklarının, 1850 yılından itibaren Osmanlı Devleti'ne yaptıkları zorunlu göç hareketleri sonucunda, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nde geniş bir nüfusa sahip olmuşlardır. Tezimde, Kuzey Kafkasya'da bulunan etnik gruplar tek tek ele alınıp, mücadeleleri ve sonuçları konu edilmiştir. Ayrıca, Rusya'nın tarihsel sürecindeki gelişmeler sonucunda değişen, Kuzey Kafkasya politikalarına geniş bir şekilde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Caucasus on important point, has been a focal point of the great powers such as especially Russia over the years. Caucasus is a geopolitical and geostrategic regions, have fought for years against these big powers. As the geographical area is divided into South and North Caucasus. In this thesis, throughout the history of the northern Caucasus struggle against Russia were discussed. Russia's great power, domination continued efforts in the Northern Caucasus for a long time, though. After the Cold War, the disintegration of the Soviet Socialist Republics of the Union, was stronger than continue to struggle for independence in the Northern Caucasus ethnic groups. Some ethnic groups while becoming autonomous republics in Russia, some of which gained their independence. Russia's expansionist policy has failed. But, nowadays, it still continued its policy on North Caucasus peoples. The people of the northern Caucasus, with their forced migration to the Ottoman Empire in the 1850s, now has a large population in the Republic of Turkey. In my thesis, ethnic groups in the North Caucasus be handled individually, their struggles and their results will be the subject. In addition, as a result of historical developments in the process of changing Russia's Northern Caurasus policies are described in detail.