15. ve 16. yy İznik çini motifleri ve linol baskı resim tekniği ile yorumlanması
15th and 16th yy iznik tile motifs and interpretation of linole print picture technique
  1. Tez No: 485722
  2. Yazar: AYLİN ALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA MANT MENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İznik Çini Sanatı, İznik Çini Motifleri, Linol Baskı Resim Tekniği, Iznik Tile Art, Iznik Tile Motifs, Linol Printing Technique
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma 15. ve 16. yüzyıllarda İznik çini motiflerinin linol baskı resim tekniği ile uygulamaları ve plastik açıdan analizlerini içermektedir. Tarihsel süreçte İznik çini motifleri sadece çini sanatında degil, aynı zamanda taş işçiliğinde, ahşap işçiliğinde, kumaşlarda, kitap süslemeciliğinde, ebru sanatında, halı ve kilim desenleri üzerinde, günümüze yaklaştıkça da küçük ev eşyalarında sıkça kullanılmıştır. Günümüzde de geleneksel motiflerden beslenerek, bu motifleri özgün tasarımlarla farklı alanlarda uygulama arayışları devam etmektedir. Tarama modelinde desenlenen bu araştırma 15. ve 16. yy İznik çini motiflerinin kuramsal çerçevede incelenmesi ve 10 adet linol baskı uygulaması ve bu uygulamaların analizleri ile sınırlıdır. Çini motiflerinin linol baskı tekniğinde uygulanabilirliği üzerine yapılan denemelerde, kolaj tekniği ile tasarlanan kompozisyonlar renkli olarak basılmıştır. Bu araştırma çini motiflerinin linol baskı tekniği ile de uygulanabilirliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study includes the application of İznik tile motives in the 15 th and16 th centuries with linocut drawing teachnique and the analyses in terms of plastic arts. İn the historical process, İznik tile motives were not only in tile art but also in stonemasonry, woodworking, cloth, illumination, marbling art, figures of rug and carpet, when we look at present they have been used on small household goods mostly. Today, search of application of these motives in different areas with unique designs by inspiring from traditional motives continues. This study which is designed within scanning model is limited with reserching the 15 th and 16 th century Iznik tile motives according to the theoratical frame and 10 pieces of linocut applications and analysis of these applications. In the tryings which are done on the procticality techniques of tile moties with linocut methods, the compositions which are designed with collage techigue were printed in color. This study proves the procticality of the tile motives with linocut techique