1904–1905 Rus-Japon Savaşı ve Musavver 1904–1905 Rus-Japon Seferi Eseri (1.Cild) transkripsiyonu
Summary of 1904–1905 Russo–Japanese war and illustrated work wolume 1 of 1904–1905 Russo–Japanese War
  1. Tez No: 485735
  2. Yazar: AHMET TÜRKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI MURAT ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 1904-1905 Rus-Japon Savaşı, Rusya, Japonya, Port Arthur, Portsmouth Antlaşması, Ali Fuad ERDEN, Osman Senai ERDEMGİL, 1904–1905 Russo–Japanese War, Russia, Japan, Port Arthur, Portsmouth Treaty, Ali Fuad ERDEN, Osman Senai ERDEMGIL
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 377
Özet
Japonya, XIX. yüzyılın ikinci yarısından sonra kısa bir süre içerisinde teknolojik, askeri ve iktisadi gelişimini tamamlayarak Uzak Doğu'da bölgesel bir güç olarak ortaya çıkmıştır. Rusya, Balkanlar ve Boğazlar üzerinde İngiltere ve Fransa tarafından engellenince yönünü Uzak Doğu'ya çevirerek yeni sömürgeler elde etmek istemiştir. İşte bu siyasi çıkar çatışmaları Japonya ve Rusya'yı karşı karşıya getirmiştir. Rusya'nın Mançurya'da Trans–Sibirya demir yolu hattı inşa etmek istemesi ve Kore hakimiyeti yüzünden 1904–1905 Rus–Japon Savaşı çıkmıştır. Japonya, askeri, siyasi ve sosyal yönden çok iyi organize olmuş, ayrıca İngiltere'nin de desteğini almıştır. Rusya ise ordusunun ve merkezi yönetiminin iyi organize olamaması, kamuoyu desteğinden yoksun olması yüzünden iyi organize olamamıştır. Savaş, Amerika Birleşik Devletlerinin araya girmesiyle 5 Eylül 1905'te Portsmouth Antlaşmasıyla resmi olarak sona ermiştir. Japonya, savaş sonucunda önemli bir zafer kazanarak emperyal kuvvet olarak ortaya çıkmıştır. Japonyaların savaşı kazanması, dünya kamuoyunda büyük bir yankı uyandırmıştır. Japonların galibiyeti Osmanlı Devleti, Asya ve Müslüman ülkeler tarafından sevinçle karşılanmıştır. Osmanlı Devleti'nde Japonya'nın savaşı kazanmasıyla kamuoyunda oluşan olumlu havanın etkisiyle Erkan-ı Harbiye Binbaşısı Ali Fuad ve Yüzbaşı Osman Senai tarafından savaşın bütün yönlerini anlatan muazzam bir eser olan beş ciltlik Musavver 1904–1905 Rus-Japon Seferi adlı eser yayımlanmıştır. Yaptığımız çalışmada 1904-1905 Rus-Japon Savaşı öncesi, Japonya ve Rusya'nın durumu, savaş öncesi gelişmeler, savaşın nedenleri, seyri ile sonuçları incelendi. Ayrıca beş ciltlik Musavver 1904-1905 Rus-Japon Seferi adlı eserin 1. cildinin transkripti yapıldı ve müelliflerin hayatlarıyla ilgili kısa bilgiler verildi.
Özet (Çeviri)
Japan, having completed its development technologically, militarily and financially in a short term after the second term of nineteenth century, appeared as a regional force in Far East. Inhibited on the Balkans and Bosphorus by England and France, Japan desired new colonies by tending to the Far East. These political conflicts of interests confronted Japan with Russia.1904–1905 Russo–Japanese War was fought as Russia wanted to build Trans–Sibiria railway in Manchuria; and also argument of advantage at sovereignty on Korea. Japan, organized well militarily, politically and socially was supported by England. Russia and its central administration wasn't organized well and deprived of public opinion's support. This war ended officially with Portsmouth Treaty by interfering of USA in the fifth of September 1905. Japan appeared as an imperialistic force by winning the war. Japanese great victory made big repercussion on public opinion. Japanese victory was appreciated with great happiness by Ottoman Empire, Asian and Muslim countries. By the positive atmosphere of Japanese victory on Ottoman's public opinion, five volumes of wonderful work named“ 1904–1905 Russo-Japanese War”, which was written and published by War Academy Commanders Ali Fuad and Senai, illustrated all sides of the war. In this study, the conditions of Russia and Japan before the 1904–1905 Russo–Japanese War, affairs before the war, reasons and process of the war and the results have been examined. Furthermore,“1904–1905 Russo–Japanese War”five volumes of illustrated work's first volume was summarized and information about authors' lives were given in it.