Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi'nde iç Egeden bir kent: Karahisâr-ı Sâhib
A City from inner Aegean in Evliyâ Çelebi's travelogue: Karahisâr-ı Sâhib
  1. Tez No: 485734
  2. Yazar: ŞULE YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aegean Region, Inner Aegean Section, Karahisâr-ı Sâhib (Ayonkarahisar), Seyahatnâme, Evliyâ Çelebi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
“Evliyâ Çelebi'nin Seyahatnâmesi'nde İç Egeden Bir Kent: Karahisâr-ı Sâhib”adlı tez, Seyyâh-ı Âlem Evliyâ Çelebi'nin“Şefaat Ya Resulallah”diyececeği yerde“Seyahat Ya Resulallah”dediği meşhur rüyasının ardından başladığı seyahatinin neticesinde ortaya koyduğu on ciltlik eseri olan Seyahatnâme'nin dokuzuncu cildinde yer alan Karahisâr-ı Sâhib adlı yerleşim yerinin, Evliyâ Çelebi'nin kendi döneminde kaleme aldığı şekli ile bugünkü durumunun karşılaştırılması esasına dayanır. Öncelikle Afyonkarahisar'ın coğrafi ve ekonomik özellikleri ile kısaca tarihinden bahsedilerek başlanılan tezin devamında, Karahisâr-ı Sâhib'in anlatıldığı ilgili bölümün Osmanlıca metni, transkripsiyonu ve günümüz Türkiye Türkçesine çevrimi yer almaktadır. Devamında“Afyonkarahisar'ın Bugünkü Durumu”başlığı altında ise Evliyâ-yı bî riyâ b. Derviş Muhammed Zıllî'nin bu yerleşim yeri hakkında yazdıkları ile bugünkü durumu geniş bir şekilde (kale, camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, bedestenler, türbeler, ilçeler) kıyasa tabii tutulmuştur. Ayrıca ilgili metnin daha iyi anlaşılıp daha iyi aktarılmasına yardımcı olmak için, metinde anlamlarını vermeyi uygun gördüğümüz sözcükler,“kelimeler ve kavramlar”ve“sözlük”başlığı altında açıklanarak, anlaşılmanın kolaylaştırılması hedeflenmiştir. Anahtar Kelimler: Ege Bölgesi, İç Ege Bölümü, Karahisâr-ı Sâhib (Afyonkarahisar), Seyahatnâme, Evliyâ Çelebi
Özet (Çeviri)
“A City from Inner Aegean in Evliyâ Çelebi's travelogue: Karahisâr-ı Sâhib”named thesis which get involved in Seyahatnâme's nineth volume compares Karahisâr-ı Sâhib's history with nowadays when Evliyâ Çelebi says“Seyahat Ya Resulallah”instead of“Şefaat Ya Resulallah”inn his dreams creating travelogue so he starts travelling. At first, in the thesis is mentioned from Afyonkarahisar's geographical, economical features and history. Then in the thesis is mentioned from Karahisâr-ı Sâhib's transcript of Ottoman Turkish language text and translation of Turkısh. After then in the thesis which is under“Afyonkarahisar's Nowadays Condition”named title is compared Evliyâ-yı bî riyâ b. Derviş Muhammed Zıllî's writing about Afyonkarahisar with Afyonkarahisar's nowadays condition. Also in the thesis for better under standing and beter transfering is consisted of“Words and Concepts”and“Dictionary”so is aimed at eaiser under standing.