Türkiye'de neo-liberal politikalar çerçevesinde devletin yeniden yapılandırılması: Siyasi ve idari anlamda yerel özerklik
Refrigeration of the state in the framework of neo-liberal politics in Turkey: Local autonomy in political and administrative perceptions
- Tez No: 485740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZULLAH ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Neo-Liberalizm, Yeniden Yapılanma, Siyasi Özerklik, İdari Özerklik, Liberalism, Neo-Liberalism, Reconstruction, Political Autonomy, Administrative Autonomy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Liberalizm, bireylerin özgür olması gerektiğini vurgular. Neo-liberalizm ise politika olarak ekonomik liberal anlayışın kolektif düşünce karşısında bireyi öncü görerek piyasa temelli çözümler sunması olarak görülür. Türkiye'deki neo-liberal politikalar 1980'den sonra özelleştirme, deregülasyon, siyasi liberalizasyon ve küreselleşmenin yaygınlaştırılması olarak ortaya çıkmaktadır. Modernleşen dünyada özgürlüklerin, devlet düzenlerinin ve ekonomideki gelişmelerin bir dayanak noktası her zaman bulunur. Bu gelişmelerin ışığında liberalizmin dünyada modernleşmenin ön ayağı niteliğinde olması Türkiye'de de etkisini ortaya koymaktadır. 1980'den sonra ülkemizin içinde bulunduğu durum toplumun içerisinde bulunduğu kriz, mevcut politikaların yetersizliğini ortaya koymaktadır. Yönetimsel krizler sonucunda yeniliğe ihtiyaç duyularak reform çalışmaları yapılmaktadır. Böylece kendi kendine yetebilme fikrinden dolayı özerklikliğin neo-liberal eksende yaşanan gelişmelerle ortaya çıktığı söylenmektedir. Dolayısıyla çalışmamızda; yeniden yapılanma, neo-liberal anlayışın ortaya çıkışı, yönetim ilkeleri, yerel yönetimler, merkezden ve yerinden yönetim arasındaki ilişki açıklanmaktadır. Faaliyet gösterme alanlarının ülkede meclis tarafından ortaya çıkarılan kanunlarla belirlendiği özerk yapılara yerel yönetimler denir. Özerklik; muhtariyet ve otonomi olarak da kullanılır. Ülkede yaşayan bireylerin ve grupların, sorumluluklarını ve görevlerini yerine getirmeleri için özerklik, ön koşuldur. Gerçekleşen neo-liberal dönüşümün ülkemizde ortaya çıkardığı yeni kurumlar ile gelenekselliğini bir kenara bırakmaya çalışan toplumsal yapı çerçevesinde modernleşme süreci geçiren kurumların incelenmesi yapılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda neo-liberal politikalar çerçevesinde siyasi ve idari özerklik konuları izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Liberalism, the individual must be free of stresses. Neo-liberalism, however, understanding the collective thinking in the face of liberal economic policy as the pioneer of seeing the individual, market-based solutions are seen as offering. Turkey's neo-liberal policies after 1980, privatization, deregulation, and globalization is emerging as the dissemination of political liberalization. Modernizing the freedoms in the world, a mainstay in the economy of the state of developments and is always close. In light of these developments in the world of liberalism to be in the nature of the impact of modernization in Turkey reveals the front foot. Society of the prevailing situation in the country after the crisis in 1980, reveals the inadequacy of existing policies. As a result of administrative reform are being made by the crisis need for innovation. Thus, the self-sufficiency of ozerkliklig by the idea of neo-liberal said to have emerged with the developments in the axis. Therefore, our study is the restructuring of the neo-liberal approach to the emergence of principles of management, local government, describes the relationship between the Central and local administration. To operate the Parliament in the areas of the country that is called is determined by the laws that are revealed by Autonomous local government structures. Autonomy; self-government and autonomy as it is used. Live in the country in order to fulfill the duties and responsibilities of individuals and groups is a prerequisite for autonomy. The actual neo-liberal transformation of our country with new institutions to put aside the tradition revealed in trying to investigate the social structure of organizations undergoing a process of modernization within the framework were examined. In this context, neo-liberal policies of political and administrative autonomy within the framework of the topics are explained.