İskandinav sanatında görünü resmine simgesel yaklaşımlar
Symbolic approaches to landscape painting in Scandinavian art
- Tez No: 485839
- Danışmanlar: PROF. AYDIN AYAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğa, Doğacılık, Simge, Simgecilik, İskandinav Resmi, Tinsellik, Yüce, Nature, Naturalism, Symbol, Symbolism, Scandinavian Painting, Spirituality, Sublime
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
İskandinav toplumları kendilerine has özellikleriyle uygarlık tarihindeki en önemli, etkili topluluklardan olmuştur. Bu toplulukların bilinen en yaygın adı Viking'dir. Bu toplumlar Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, İzlanda, Faroe Adaları, Aland Adaları ve Grönland Nordik ülkelerinden oluşmaktadır ve gerek kültürel ortam, insan doğası gerekse de coğrafi yapısıyla Avrupa'nın diğer topluluklarından farklı özellikler ortaya koyarlar. Doğanın toplumların yaşamı, kültürleri, mizacı ve sanatı üzerindeki etkisinin belirleyiciliği önemlidir; çevresel şartlar insana dair her şeyi biçimlendirmekte temel bir rol üstlenir. Kuzey Avrupa'nın sert, zorlu, soğuk, buzlarla kaplı coğrafyası da İskandinavya'nın uygarlık tarihindeki konumunda belirleyici olmuştur; bu belirleyicilikten İskandinav sanatçılar da doğrudan etkilenmişlerdir. İskandinav Resim sanatı 19.yy başından itibaren Norveç sanatının en büyük ismi olarak kabul edilen Johan Christian Dahl'ın öncülük ettiği Romantizmin etkisinde bir Görünü Resmi olarak karakterini oluşturmaya başlamıştır. Görünü resmi İskandinav sanatçılar için anavatanlarının olağanüstü, yüce doğasını tanıtma, yüceltme amacında“milli”bir mesele olurken aynı zamanda da doğayla kurdukları ruhsal ilişkinin birer simgesel yansıması haline de gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Scandinavia societies have become one of the most important, influential communities in the history of civilization with their special features. The most common name for these communities are Viking. Denmark, Norway, Sweden, Finland, Iceland, Faroe Islands, Alan Islands and Greenland Nordic countries, and the cultural environment is different from the rest of Europe with it's human nature and geographical structure. The importance of nature is determined by the life, culture, temperament and influenced of the arts on the societies; environmental conditions play a fundamental role in shaping everything about people. The hard, tough, cold, ice covered geography of northern Europe has also been decisive in the status of Scandinavia's civilization; they were directly influenced by Scandinavian artists from this determinant. The Scandinavia Painting art has begun to form it's character as landscape painting in the influence of Romantism which was pioneered by Johan Christian Dahl (1788- 1857) considered the greatest name of Norwegian art since the beginning of the 19th century. The landscape painting has become a“national”issue for the Scandinavian artists to promote and elevate the extraordinary nature of their motherland, while at the same time becoming a symbolic reflection of the spiritual relationship they have established with nature.