Sınıf öğretmenlerinin eğitim inançları ile eğitim programına ilişkin metaforik algılarının karşılaştırılması
Education beliefs of classroom teachers and their metaphorical perceptions related to education program
- Tez No: 485867
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA GÖĞEBAKAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Programı, Eğitim Felsefesi, Eğitim İnancı, Metafor, Training Program, Philosophy of Education, Belief in Education, Metaphor
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen eğitim programları, ülkelerin uygun insan tipini yetiştirmede kullandığı en önemli araçtır. Eğitim programlarının uygulayıcısı olan öğretmenler ise ülkelerin hedeflerini gerçekleştirmesinde kritik rol oynamaktadır. Bu nedenle öğretmenlerin eğitim programına bakış açıları onların nasıl bir uygulayıcı oldukları konusunda bizlere fikir verir. Öğretmenlerin programı nasıl kullandıklarının yanı sıra var olan eğitim inançları eğitim-öğretime yön verir. Araştırmada, sınıf öğretmenlerinin eğitim inançları ile eğitim programına dair metaforik algılarının karşılaştırılması hedeflenmiştir. Araştırmaya Gaziantep ilinde görev yapmakta olan 315 sınıf öğretmeni katılmıştır. Nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinin birlikte kullanılmasına hizmet eden karma desen yöntemlerinden“eş zamanlı çeşitleme”yöntemi ile araştırma yapılmıştır. Veriler,“Eğitim İnançları Ölçeği”maddelerini içeren, sınıf öğretmenlerinin eğitim programına ilişkin metaforlarının belirleneceği soru ve kişisel bilgilerin yer aldığı anket formu ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Sosyal Bilimler için istatistik paket programı kullanılmıştır. Bu çerçevede, değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde T- testi ve One- Way ANOVA analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; sınıf öğretmenlerinin eğitim inançlarının belirlenen değişkenlere göre farklılık göstermediği; eğitim programına karşı olumlu ya da olumsuz görüşü bulunan öğretmenlerin hepsinin varoluşçu bir eğitim inancına sahip oldukları belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
Educational program which is developed according to needs of our country, is the most important tool used by countries while they are raising appropriate person type. Teachers who are practitioner of educational programs has a critical role in carriying out the objectives of the country. Therefore teachers'perspectives to training program give us an idea about how they are practitioner. As well as how teachers have used the program, the existing educational beliefs of teachers takes turn to education.The target of this research is to compare educational beliefs of classroom teachers and their beliefs about the metaphorical perception of training program. 315 teachers who work as a classroom teacher in the province of Gaziantep joined this research. Simultaneous variations method, one of the mixed pattern method which serves using together both quantitative and qualitative data collection, is used in this research. Datas are collected by using a questionnaire which contains items of“Education Beliefs Scale”and personal informations and questions determining metaphors of the classroom teachers related to educational programs. The statistical package program for social sciences is used the analysis of the data obtained in the research. The T-test and One-Way ANOVA analysis techniques is used in order to determine the relation between two factors. As a result of the research it states that educational beliefs of class teachers does not show a difference depending on determining factor ; all of the teachers,who have either positive or negative opinion aganist educational program, have existential belief.