Tetrapleji, hemipleji hastalarında benlik saygısı ve benlik saygısına beden imajının etkisi
Self-esteem in tetraplegic hemiplegic patients and the effect of body image on self-respect
  1. Tez No: 486059
  2. Yazar: MERVE UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tetraplegia, Hemiplegia, Body İmage, Self Esteem
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma; tetrapleji, hemipleji hastalarının beden imajının nasıl etkilendiğini ve sonuçların benlik saygısında meydana getirdiği değişikliklerin araştırılması amacıyla planlandı. Bu araştırmaya katılmış olan sağlıklı bireyler bu araştırmanın kontrol grubu içinde yer almaktadır. Bu araştırma İstanbul ili kapsamında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, çalışmanın diğer sağlıklı grubundan elde edilen verilerle karşılaştırılarak bir sonuca ulaşılmıştır. Araştırmada travmatik beyin hasarı olan hastalar ,18 yaşını doldurmamış kişiler, psikiyatrik tanı almış kişiler çalışma dışı bırakıldı. Verileri elde etmek amacıyla Rosenberg benlik saygısı ölçeği, Hastane anksiyete ve depresyon ölçeği , Vücut algısı ölçeği ve Sosyodemoğrafik Bilgi Formu uygulanmıştır. Bu araştımanın örneklemini 30 tetrapleji , 33 hemipleji hastası ve 102 kişilik saglıklı kontrol grubu oluşturmuştur. 165 toplam katılımcı olup 85 i kadın 80 ni erkektir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre tetrapleji ve hemipleji hastalarının benlik saygısı ve beden imajı düzeyi kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur. Tetrapleji ve Hemipleji hastalarıyla yapılan çalışmaların yetersiz olduğu ve bu hastaların sadece fiziksel açıdan değil psikolojik açıdan da destek gereksinimleri olduğu saptandı. Anahtar Kelimeler : Tetrapleji, Hemipleji ,Beden İmajı , Benlik Saygısı
Özet (Çeviri)
We planned to investigate the effect of tetraplegia and hemiplegia on body image and explore the differences in self esteem. This research was conducted in Istanbul City. 30 tetraplegic and 33 hemiplegic subjects were compared to a control group of a 102 healthy subjects. Of all 165 subjects, 85 were female and 80 were male. The exclusion criteria were age younger than 18 years, history of traumatic brain injury and diagnosis of psychiatric illness. The Rosenberg Self-Esteem Scale, the Hospital Anxiety and Depression Scale, the Body Image Scale and the Sociodemographic Questionnaire were administered to collect data. The comparison of data obtained from tetraplegic group, hemiplegic group and control group revealed some differences between these groups. According to the results, the levels of selfesteem and body image were lower in tetraplegic and hemiplegic subjects compared to healthy subjects. We determined that tetraplegic and hemiplegic patients are in need of psychological support as well as physical support. The number of studies examining tetraplegia and hemiplegia patients is limited and there is a need to improve awareness about psychologic aspects of tetraplegia and hemiplegia.