Obez bireylerin bağlanma stilleri ile yeme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between attachment styles and eating attitudes for obese individuals
- Tez No: 486058
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obez, Bağlanma ve Yeme Tutumu, Obese, Attachment and Eating Attitude
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı obez bireylerin bağlanma stilleri ile yeme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada bireylerin cinsiyeti ve yaş değişkenlerinin bağlanma stilleri ile yeme tutumları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul içerisinde yaşayan obez bireylerden oluşmaktadır. Aynı zamanda bireylerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Yakın İlişkiler Yaşantı Ölçeği ve Yeme Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Spearman Korelasyon Testleri kullanılmıştır. Araştırmaya toplamda 100 obezite cerrahisi hasta katılmıştır. Araştırmaya katılan hastaların %57.0'si (n=57) erkeklerden ve %43.0'ü (n=43) kadınlardan oluştuğu ve yaş ortalamasının 30.13±9.20 olduğu görülmüştür. Araştırmada sosyo-demografik özelliklere göre bakıldığında; kadınların yeme tutum ölçeğinden aldıkları puanların erkeklerin yeme tutumu ölçeğinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu ve bireylerin yaşları arttıkça bireylerin yeme tutumu ölçeğinden aldıkları puanlarda artmakta olduğu saptanmıştır. Araştırmada yer alan cinsiyet ve yaş değişkenine göre bireylerin bağlanma stilleri ölçeğinden aldıkları puanlar arasında anlamlı sonuçlar elde edilmemiştir. Ayrıca; bireylerin bağlanma stillerinden kaçınma ve kaygı boyutları ile yeme tutumu ölçeğinden aldığı puanlar arasında da anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Araştırmanın sonunda yer alan tartışma bölümünde bulgulara dayalı olarak araştırmacılara ve alanda çalışan psikolojik danışmanlara yönelik olarak ilkokuldan itibaren öğrenci velilerine abur cubur yiyeceklerin ve hazır fast food yiyeceklerin zararları bu tür beslenmelerin ileriye dönük obeziteye yol açtığı hakkında sık sık bilgilendirici seminerlerin yapılması ve okul çağı çocuklarla ilgili beden kitle endekslerini ölçerek risk grubunda olan öğrencileri tespit edip gerekli önemlerle alınmasına yönelik olarak çalışmalar sürdürülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to examine the relationship between attachment styles and eating attitudes for obese individuals. Besides, the effects of variables such as individuals' sex and age on attachment styles and eating attitudes are examined. The population of the study is obese individuals who are living in Istanbul. Also, according to identify demographic characteristics of individuals, Personal Information Form, and to evaluate variables, Experiences in Close Relationships and Eating Attitude scales are applied by researcher. Independent Samples T, Anova and Pearson Correlation Tests are used in the analysis of data. 100 bariatric surgery patient are participated to the research. It is seen that participants' 57.0% (n=57) was male, 43.0% (n=43) was female and the age average was 30.13±9.20. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that women have higher scores on eating attitudes scale than men, and as individuals' age increase, their scores on eating attitudes scale increase too. There was no meaningful results for sex and age variables on individuals' scores for attachment styles scale that took a part in the research. In addition, it is seen that there was also no meaningful relationship between individuals' scores on attachment styles scale and eating attitude scale. Besides, it is found out that there is no meaningful relationship between the scores for avoidance of attachment styles, anxiety dimension and eating attitude scales. In the discussion section, at the end of the research, suggestions for researchers, psychological consultants working on this field had been proposed. It is suggested that informative seminars should be done frequently about fast foods' harms and such nourishments' consequence as obesity, and studies on measuring school-age children's body-mass indexes, determining students in the risk group and taking necessary precautions should be maintained.