Zihinsel veya bedensel engelli kardeşe sahip olan 8-17 yaş aralığındaki bireylerin, kardeşlerine karşı tutumları ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analysis of the relationship between depression levels and attitudes of individuals between 8-17 years of age with mentally or physicall disbled brothers and siblings
- Tez No: 486081
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAVVA NÜKET İŞİTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Engelli Kardeş, Tutum, İlişki, Depresyon, Disability siblings, Attitude, Relationship, Depression
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Engelli kardeşe sahip olmak, kardeş ilişkileri ve kişinin psikolojik hali üzerinde önemli rol oynar. Bu rolün kardeşte neler hissettirdiğini, onu ne kadar etkilediğini, kardeşine karşı tutumunda ne kadar etkili olduğunu, depresyon düzeyinde ne gibi etkilere yol açtığını bulmak ve alanyazına katkıda bulunmak için Zihinsel veya Zihinsel-Bedensel engelli kardeşe sahip olan normal gelişim gösteren bireylerin Kardeşlerine tutumları ve Depresyon düzeyleri incelenmiştir. Çalışma İstanbul ilinde özel rehabilitasyon merkezi ve özel bir özel eğitim anaokulunda eğitim gören ve rastgele seçilmiş 100 gönüllü kişiye uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, sosyodemografik veri formu, Çocuklar için Depresyon Ölçeği, Schaeffer Kardeş Davranışı Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler araştırmacı tarafından kodlanmış ve SPSS 20.0 paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Örneklemden alınan veriler Spss aracalığı ile araştırmanın amacına yönelik yöntemlerle incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre Çocuklar için Depresyon Ölçeğinden alınan puanlar ve Schaeffer Kardeş Davranışı Değerlendirme Ölçeğinin alt boyutlarından alınan puanlar arasındaki korelasyona bakılmıştır. Schaeffer Kardeş Davranışı Değerlendirme Ölçeğinin nazik olma, uzak durma-çekinme, empati alt boyutlarından aldıkları puan ortalamalarının depresyon düzeyleri ile arasında anlamlı bir farklılık oluşturmadığı bulunurken, birliktelik-ilgili olma ve fiziksel saldırganlık alt boyutları ile depresyon düzeyi arasında pozitif yönde zayıf düzeyde anlamlı bir ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Having a disabled sibling plays an important role in sibling relationships and the psychological state of the person. Attitudes and Depression Levels of Normally Developed Individuals with Mentally or Mentally Handicapped Siblings to find out what kind of effects this role has on the brother, how much it affects the brother, how effective it is on his brother's attitude, It was investigated. The study was conducted100 random volunteers trained on a rehabilitation center and special education kindergarten in Istanbul. Sociodemographic data form, Depression Scale for Children, Schaeffer Sibling Behavior Rating Scale were used as data collection tools. The data obtained from the participants were coded by the researcher and analyzed by transferring them to the SPSS 20.0 package program. The data from the sample were examined by methods for the purpose of searching through SPSS. According to the findings, the correlation between scores of Depression Scale for Children and scores of subscales of Schaeffer Sibel Behavioral Rating Scale was examined. The Schaeffer Sibling Behavior Rating Scale was found to have no significant difference from the levels of depression in the gentle, distracted, and empathy subscales, but there was a poor positive significant correlation between the associations-related and physical aggression subscales and the depression level .