Huzurevinde yaşamakta olan bir grup yaşlıda yalnızlık düzeylerini yordayan faktörler ve aleksitimi ile ilişikisinin incelenmesi
Factors influencing loneliness levels and its relationship with alexithymia in a group of elderly people living at nursing homes
- Tez No: 486080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, yalnızlık, depresyon, aleksitimi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez çalışmasında, huzurevinde yaşamakta olan bir grup yaşlıda yalnızlık düzeylerini yordayan faktörler ve aleksitimi düzeyleri ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırma Bahçelievler Huzurevinde kalmakta olan 50 kadın ve 50 erkek olmak üzere toplam 100 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara UCLA Yalnızlık Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Hamilton Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada kadınların yalnızlık ve depresyon düzeylerinin erkeklerden daha yüksek olduğu, erkeklerin duyguları söze dökmede daha çok güçlük çektiği belirlenmiştir. Artan yaş ile birlikte yalnızlık ve duyguları tanımada güçlük de artmaktadır. İşsiz olduğunu belirten katılımcıların yalnızlık düzeylerinin, işçilerin ise aleksitimi düzeylerinin diğer gruplardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Eğitim seviyesi düşük olan katılımcılarda yüksek aleksitimi tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında yapılan korelasyon analizlerinde yalnızlık ve depresyon arasında pozitif yönlü ilişkiler görülmüştür. Aleksitimi faktörlerinden duyguları söze dökmede güçlük ile hem yalnızlık hem de depresyon arasında pozitif yönlü, duyguları tanımada güçlük ile depresyon arasında pozitif yönlü ve dışa dönük düşünme ile depresyon arasında negatif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Bununla birlikte regresyon analizi sonuçlarına göre depresyon ve duyguları söze dökmede güçlük yalnızlığı artırmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda huzurevlerinde kalan yaşlıların sosyal destek sistemleri ile ilişkilerini düzenleyici ve harekete geçirici çalışmalar yapılarak, yaşlılarda algılanan sosyal destek düzeyini artırarak; depresyon, yalnızlık ve aleksitiminin azaltılabilceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the relationship between the levels of loneliness in a group of elderly people living in nursing homes and the levels of alexithymia were examined. The research was carried out with a total of 100 participants, 50 women and 50 men staying at the Bahçelievler Nursing Home. Participants were the UCLA Loneliness Scale, the Toronto Alexithymia Scale, and the Hamilton Depression Scale. It was determined that women had higher levels of loneliness and depression than men and that men had more difficulty in expressing their feelings. Along with the increasing age, difficulties in recognizing loneliness and feelings are also increasing. It was determined that the level of loneliness of participants indicating that they were unemployed and the level of alexithymia of workers were higher than the other groups. High alexithymia was detected in participants with low education level. Positive correlations between loneliness and depression were observed in the analysis of the correlation made within the scope of the research. Alexithymia was positively associated with both difficulty in expressing emotions and negativity between depression and loneliness, positive relationship between difficulty in defining feelings and depression, and negative relationship between outward thinking and depression. However, according to the results of regression analysis, it is difficult to express depression and emotions, increasing the loneliness. As a result of this study, the social support systems of elderly people living in nursing homes are regulated and mobilized to increase their level of social support perceived in the elderly. depression, loneliness and alexithymia are thought to be reduced. Keyword: Senility, loneliness, depression, alexithymia.