15-25 yaş arası bireylerde madde kullanım bozukluğu, zorbalık ve öfke arasındaki ilişkide aile iletişiminin etkisinin incelenmesi
The influence of family communication in the relationship among substance addiction, bullying and anger in individuals between 15 and 25 years old
  1. Tez No: 486087
  2. Yazar: TÜRKAN HİSAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİYE NESRİN DİLBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Madde Kullanım Bozukluğu, Zorbalık, Öfke, Aile İletişimi, Adolescence, Substance-Related Disorders, Family Communication, Anger, Bullying
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma, alkol ve madde kullanım bozukluğu tanısı almış bireylerin zorbalık, sürekli öfke, öfke ifade tarzı ve aile iletişimini incelemektedir. Ayrıca, alkol ve madde kullanım bozukluğu tanısı alan bireylerin ebeveynlerinin demografik ve aile iletişimine ilişkin verileri değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında hem alkol ve madde kullanım bozukluğu hem de ebeveynlerinin değişkenleri karşılaştırılmış ve aralarındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada betimleyici ve karşılaştırma analizleri yapılmış ve sonuçlar doğrultusunda, aile iletişiminde roller ve öfke dışa vurumu arasında anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Ebeveynlerin verileri incelendiğinde ise, demografik değişkenler bakımından anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Zorbalık eğilimine ilişkin aile değerlendirme ve öfke alt boyutları anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Bununla birlikte zorbalık eğiliminin kişilerin öfke dışa vurumunu etkilediği saptanmıştır. Bu doğrultuda aile değerlendirmenin öfke aracılığı ile zorbalık ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, madde kullanım bozuklukları tedavisinde aile işlevselliği ve kişilerin öfke yönetimine ilişkin durumunun değerlendirilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Böylelikle, alkol ve madde kullanım bozukluklarının etkin bir biçimde değerlendirilmesi ve etkili müdahale yöntemlerinin uygulanabilmesinin uygun olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship among bullying trait anger, anger as an expression, and family communication in the group of individuals with alcohol and substance abuse. Besides, parents of individuals with alcohol and substance abuse were also included in this study by conducting interviews for data collection. In this study, comparisons and descriptions regarding the differences of variables in the mentioned groups for understanding if there is a relationship among bullying, anger, and quality of family communication. Descriptive and comparative analyses were administered for understanding the degree of relationship among research variables. Based on the results, roles which is a subscale of family communication was found as significantly related with trait anger and control of anger subscales. Based on findings, significant differences were found among demographics and family communication subscales. Bullying was as statistically significant in subscales related to anger and family functions. Besides, bullying was found as predictive in the subscale of anger as an expression in this study. Additionally, indirect relationship between bullying and family functions was found in this study in the group of individuals with substance use disorders. With the findings of this study, it can be considered that evaluation of anger management and family functions are important in terms of the treatment of alcohol and substance abuse. Additionally, effective protective and preventive methods and applications will be adapted for the treatment of alcohol and substance abuse with family inclusions so as to promote well-being of individuals as well as their families.