Psikologların mobbing algısı ve depresyon, anksiyete ve tükenmişlik sendromuyla ilişkisi
Mobbing exposure on psychologists and comnection of depression, anxiety and burnout syndrome
- Tez No: 486088
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİB ERENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İş stresi, İş yerinde duygusal taciz, Mobbing, Psikolog, Mobbing, Psychologist, Work Place Bullying, Work Stress
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada mobbinge maruz kalan ve kalmayan psikologların depresyon, anksiyete ve tükenmişlik sendromu açısından karşılaştırmaları amaçlanmaktadır. Çalışmaya 111 psikolog online anket yöntemiyle katılmış olup tüm katılımcılar Demografi Bilgi Formunı, Beck Anksiyete Envanterini (BAE), Beck Depresyon Envanterini (BDE), Maslach Tükenmişlik Ölçeğini (MTÖ) ve İşyeri Zorbalığı Ölçeğini (İZÖ) doldurmuşlardır. İşyeri Zorbalığı Ölçeğinden düşük puan alan psikologlar depresyon, anksiyete ve tükenmişlik için kontrol grubu oluşturmuş ve İş Yeri Zorbalığı Ölçeğinden yüksek alan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az anksiyete, depresyon ve tükenmişlik semptomu göstermektedirler. Çalışmada, Haftalık çalışma saati ve İZÖ skorları arasında pozitif, hastalık izni ve İZÖ skorları arasında negatif ilişki tespit edilmiş, çalışma alanlarına göre İZÖ skorları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, iş yerinde yaşanan olumsuz olayların birey üzerinde yarattığı stresin anksiyete, depresyon ve tükenmişlikle ilişkisi vardır. Bu çalışma literatürde psikologların mobbing algısını ve çalışma koşullarını değerlendiren ilk çalışma olup mevcut ilişkiyi çözebilmek için daha fazla araştırma yapılması gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to compare the depression, anxiety and burnout syndromes of psychologists who are exposed and nonexposed mobbing. 111 psychologists participated in the study with online questionnaire method and all participants filled out Demographic Information Form, Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI), Maslach Burnout Inventory (MBI) and Negative Acts Questionnaire- Revised (NAQ-R). Psychologists who score lower than the NAQ-R have formed a control group for depression, anxiety and burnout and show less anxiety, depression and burnout symptoms at a statistically significant level than who scroe high NAQ-R.In the study, there are positive relationship between the weekly working hours and negative relationship between sick leave and NAQ-R scores. As a result, the negative stress on individuals is related to anxiety, depression and burnout. This study is the first study of research psychologists mobbing exposure and working conditions in the literature and requires further research to solve the relationship.