Müslümanlarda bağlanma ve tanrı algısı
Attachment of muslims and god perception
- Tez No: 486097
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, Tanrı algısı, Müslüman bireyler, Attachment styles, God perception, Muslim individual
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bağlanma, bireyin dünyaya gözlerini açtığı ilk anda bakım vereni ile kurduğu ilk ilişki biçimidir. Birey, bakım vereni ile nasıl bir ilişki biçimi oluşturmuşsa, hayatı boyunca karşısına çıkan ve yakın ilişkide bulunduğu herkesle aynı şekilde ilişki kurmaya eğilimlidir. Bağlanma ilişkisi ile ilgili önceki araştırmalara bakıldığında araştırmacılar daha çok çocukluk dönemini ele almışlardır. Günümüzde, daha çok batı toplumunu ele alan yetişkinlik dönemi bağlanma stilleri üzerine birçok araştırma yapılmaya başlanmıştır. Bu tez çalışmasıyla Türkiye toplumunun yetişkin bağlanma biçimi ve bunun Tanrı algısı üzerine etkisi ele alınmıştır. Amaç Müslüman bireylerin bağlanma stillerini ve Tanrı algılarını ele almaktır. Araştırmanın örneklemini 20-60 yaş arasındaki 384 yetişkin birey oluşturmuştur. Araştırmada katılımcılara sosyo-demografik veri formu, Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği (EBBÖ) ve Tanrı Algısı ölçeği (TA) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda bireylerin bağlanma stilleri ve Tanrı algıları arasında çok zayıf da olsa anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Güvenli bağlanma stiline sahip Müslüman bireylerde olumlu bir Tanrı algısı çıkmıştır. Bireyler güvenli bağlandıkları için Tanrıyı olumlu algılayabilecekleri gibi, olumlu bir Tanrı algısı da güvensiz olan bağlanmayı güvenli bir bağlanmaya çevirebilir. Psikiyatrik rahatsızlıkları olan bazı bireylerin dini uğraşlara yönelmesi ve iyilik hislerinin artması olumlu Tanrı algısının öne çıkmasıyla ilişkili olabilir. Gelecek çalışmalarda psikiyatrik rahatsızlıklarda Tanrı algısı ve bağlanma stilleri arasındaki ilişki ve güvenli bağlanmayı tesis eden psikoterapi sonrası Tanrı algısı araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Attachment can be defined as the first bond between an infant and its primary caregiver. As the person grows, he/she tend to establish relationships with people they encounter and whom they feel close to in the same way they had with their primary caregiver. When we look at previous research about attachment relationships, researchers have conducted more studies on childhood than any other period. Nowadays, a lot of research has been done about adulthood attachment styles, which dealt mostly with western societies. In this study, we examined, the adult attachment style of Turkish people and its influence on the perception of God. The aim is to analyze the attachment styles of Muslim individuals and their perception of God. The sample of this study consists of 384 adults between the ages of 20-60. In this study, the socio-demographic data form Adult Attachment Style Scale and the God Perception Scale were used. As a result of the research, there was a slight but significant correlation between the attachment styles of the individuals and their God perception. Muslim individuals who have secure attachment styles have positive God perception. Individuals who have a secure attachment style tend to have a more positive God perception, and positive God perception can change insecure attachment into a secure one. Individuals who have psychiatric disorders gravitate towards religious occupation and an increased sense of well-being which may be associated with prominence positive God perception. Future studies should investigate the relationship between God perception and attachment styles in psychiatric disorders and God perception after secure-attachment psychotherapy