Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinde internet bağımlılığı ve öfke arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the internet addiction and the anger at the Üsküdar University's student
  1. Tez No: 486098
  2. Yazar: EKREM KIYGI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Öfke, Öfke Kontrolü, Internet Addiction, Anger, Anger Control
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmayla, toplumda giderek yaygınlaşan internet kullanımının üniversite öğrencilerinde bağımlılık seviyesine ulaşma durumuna dikkat çekilerek, internet bağımlılığının öfke duygusu üzerine etkileri değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçların değerlendirilerek neticelerinin tartışılması ile literatüre katkı sağlamak ikinci bir amaçtır. Bu doğrultuda araştırma için genel evren olarak Üsküdar Üniversitesi öğrencileri seçilmiştir. Öğrenciler tesadüfi eleman örnekleme yöntemi ile üniversitenin ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi %50 kadın ve %50 erkek olmak üzere 100 kişiden oluşmaktadır. Katılımcıların %50'si ön lisans mezunu, %30'u lisansüstü ve %20'si lisans mezunudur. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Demografik Bilgi Formu, İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve Durumluk Sürekli Öfke Ölçeği'dir. İstatistiksel çözümlemelere geçilmeden önce İnternet Bağımlılık Ölçeği ve Durumluk Sürekli Öfke Ölçekleri için güvenilirlik analizi yapılmıştır. Yapılan güvenirlik analizine göre verilerin güvenilir ve literatürle benzer sonuçlar gösterdiği kabul edilmiş ve çözümlemelere geçilmiştir. Araştırmada kullanılan veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS 21.0 yardımıyla çözümlenmiştir. Araştırmada öncelikle öğrencilere ilişkin demografik özelliklerin dağılımını gösteren frekans tablosuna yer verilmiştir. Daha sonra ölçeklere ilişkin aritmetik ortalama, standart sapma ve alt-üst değerleri gibi tanımlayıcı istatistikler verilmiştir. Çözümlemelerde iki değişken karşılaştırmasında veri testi normal dağıldığı varsayımının karşılandığı durumda parametrik testlerden bağımsız t testi, ikiden fazla değişken olduğu karşılaştırmalarda ise parametrik testlerden tek yönlü varyans analizi ANOVA testi kullanılmıştır. Normal dağılım göstermeyen durumlarda non-parametrik testlerden man whitney u testi tercih edilmiştir. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerine uygulanan İnternet Bağımlılığı Ölçeği ile Durumluk Sürekli Öfke Ölçeği alt boyutlarından sürekli öfke, dışa vurulan öfke ve içte tutulan öfke arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Yapılan araştırmada internet bağımlılığı olan 21 öğrenci, internet bağımlılığı olmayan 79 öğrenci saptanmıştır. İnternet bağımlılığı ölçeği cinsiyete göre ele alındığında, cinsiyeti erkek olanların kadın olanlara göre daha fazla internet bağımlılığına sahip olduğu bulunmuştur. Araştırmada katılımcıların cinsiyetlerine göre öfke durumlarına bakıldığında sürekli öfkelenme, dışa vurulan öfke ve içte tutulan öfkenin kadın öğrencilere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ancak kontrol altına alınmış öfkenin cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır. Katılımcıların eğitim düzeylerine göre, İnternet Bağımlılık Ölçeği ve Durumluk Sürekli Öfke Ölçeği alt boyutları arasında ilişki olup olmadığına bakılmış, İnternet Bağımlılık Ölçeği ve içte tutulan öfkenin eğitim durumu değişkeni ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Örnekleme bakıldığında eğitim durumu lisans olanların internet bağımlılığı seviyelerinin ön lisans ve yüksek lisans öğrencilerine oranla yüksek olduğu ve sürekli öfkeye daha yatkın oldukları görülmüştür. Diğer alt boyutlar ile ilişkisinin olmadığı bulunmuştur. Bunun yanı sıra spor, cinsellik ve oyun içerikli sitelere bağlananların ölçeklerinde, alt boyut puanlarının arasındaki farklılığa bakıldığında kontrol altına alınmış öfke dışındaki alt boyutlar arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Macera oyunlarını oynayanlarda ise sadece içte tutulan öfke arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Son olarak, diğer oyun oynama durumlarına bakıldığında İnternet Bağımlılık Ölçeği ve Durumluk Sürekli Öfke Ölçeği alt boyut puanlarının arasında farklılık olmadığı bulunmuştur. Araştırma sonuçları doğrultusunda internet bağımlılığı ile sürekli öfke arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda internetin kullanımının da bağımlılığa dönüşebilecek bir kavram olduğu, ve bu bağımlılığın ruhsal, fiziksel problemlere sebebiyet verebileceği görülmüştür. Tüm bu verilerin ışığında bilinçsiz internet kullanımının patolojik bir boyuta ulaşabileceği, birey ve toplum sağlığını tehdit edebileceği yönünde bulgular elde edilmiştir. İnternette ve bilgisayarda geçirilen süreye dikkat edilmesi gerektiği saptanmıştır. Risk guruplarına yönelik çeşitli tedbirlerin alınması gerekebileceği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın daha geniş bir örneklem grubu üzerinde yapılması daha genel ve kapsamlı veriler elde edilmesine katkı sağlayabilir
Özet (Çeviri)
With this research, it was aimed to draw attention to the fact that the Internet usage, which became widespread at the society, has reached to the level of addiction among the university students, and to evaluate the effects of the Internet addiction on the sense of anger. Contributing to the literature by way of discussing their outcomes by evaluating these objectives was the second objective. Accordingly, Üsküdar University students were chosen to be the general universe for the research. The universe was consisted of the students selected from two-year, undergraduate and master's degree programs of the university with the random sampling method. The sampling of the research was consisted of 100 people as 50% was female and 50% was male. 50.0% of the participants were the graduates of two-year programs, 30.0% of them were the graduates of undergraduate program, and 20.0% of them were the graduates of master's degree program. Data collection tools used in the research are Demographic Information Form, Internet Addiction Scale, and State Trait Anger Expression Inventory. Before passing to statistical analysis, reliability analysis was performed for the Internet Addiction Inventory and the State Trait Anger Expression Inventory. According to the performed reliability analysis, it was accepted that the data was reliable and showed similar results with the literature, and it was passed to the analysis. The data used in the research was transferred to the electronic environment and analyzed with the help of SPSS 21.0. First of all, a frequency table, which shows the distribution of the demographic characteristics of the students, is given place in the research. Then, descriptive statistics related to inventories such as arithmetic average, standard deviation and low-high values are given. In the comparison of two variables in the analysis, independent t-test among the parametric tests was used when the assumption was met as the data test was distributed normally; and in the comparisons having more than two variables, one-way analysis of variance, ANOVA test among the parametric tests, was used. In the situations that didn't show normal distribution, Mann-Whitney U test was preferred among the non-parametric tests. It is found out that there is a significant relation between state anger, released anger and suppressed anger among the sub-dimensions of the Internet Addiction Scale and the State Trait Anger Expression Inventory that were applied to the students participating in the research. In the conducted research, 21 students with Internet addiction, and 79 students without Internet addiction are determined. When the Internet addiction scale is discussed in terms of sex, male participants are found to have more Internet addiction compared to the female participants. When the anger state of the participants is discussed according to their sex; state anger, released anger and suppressed anger at male students are found to be higher compared to the female students. However, it is determined that the controlled anger doesn't show a significant difference according to the sex. According to the educational status of the participants, it was researched whether there was a significant relation between the sub-dimensions of the Internet Addiction Scale and the State Trait Anger Expression Inventory, and it is found out that Internet Addiction Scale and the suppressed anger are related to the educational status. When the sample is considered, Internet addiction levels of the undergraduate participants are higher compared to those of the two-year program and master's program students, and they are more inclined to state anger. Other sub-dimensions are found to be unrelated. In addition to that, when looked at the difference between the sub-dimension points in the scales of those connecting to web sites including sports, sexuality and game contents, a significant difference is found between the sub-dimensions except the controlled anger. A significant difference is found only between the suppressed anger and at those playing adventure games. Finally, when it is looked at the other game playing status, it is found out that there isn't a significant difference between the sub-dimension points of the Internet Addiction Scale and the State Trait Anger Expression Inventory. It is seen that there is a significant relation between Internet addiction and state anger in line with the research findings. Accordingly, it is seen that Internet usage is a term that may turn into an addiction, and this addiction may cause to physiological and physical problems. In consideration of all these data, findings were acquired as unconscious Internet usage may reach to a pathological level and it may endanger the health of individual and society. It is determined that a particular attention should be shown to the time spent on Internet and computer. It is concluded that various measures may need to be taken for the risk groups. Conducting this research on a larger sample group may contribute to obtain more general and comprehensive data.