Banka kredilerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi
The impact of bank credits on economic growth
- Tez No: 486099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT TOPBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Banka Kredileri, Eşbütünleşme Analizi, Economic Growth, Bank Loans, Cointegration Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bugüne kadar finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin varlığı birçok araştırmacı tarafından çalışmalara konu edilmiştir. Ancak araştırmacılar henüz bu ilişki ile ilgili bir fikir birliği içerisinde değillerdir. Çalışmaların büyük bir kısmında ekonomik büyümenin finansal gelişmeyi etkilediği yönünde sonuçlara ulaşılırken bir kısmında finansal gelişmenin ekonomik büyümeyi etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bazı çalışmalarda ise bu etkileşimin çift yönlü olduğunu ileri sürülmüştür. Finansal gelişme, ekonomik gelişmenin önemli bir göstergesi olarak algılanmasına rağmen ampirik çalışmaların sonuçları, analizde kullanılan değişkenlerin içselliğine bir cevap verememesiyle birlikte nedensellik sorununa da bir çözüm getirmemektedir. Bu çalışma, Türkiye'de verilen banka kredilerinin Türkiye'nin ekonomik büyümesi üzerindeki etkilerini araştırma konusu edinmiştir. Konunun seçilmesinin temel dayanağı, banka kredilerinin ekonomik büyümeye etkilerinin son 15 yıl içerisinde ne seyirde olduğunun incelenmesidir. Çalışmada öncelikle Türkiye'de yıllara göre üçer aylık veriler kullanılarak kredi hacminin gayri safi yurtiçi hâsılaya etkileri ele alınmış ve betimsel verilerden yola çıkılarak yıllara göre karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Çalışmanın analiz kısmında ise ERS (DF-GLS) Sınaması ve Johansen eşbütünleşme analizleri yardımıyla banka kredilerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri incelenmiştir. Modelin sonuçlarına göre kredi piyasalarının düzgün işlemesi hem ekonomik büyümeye ve hem de gelir dağılımının iyileşmesine olumlu katkılarda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
To date, the existence of the relationship between financial development and economic growth has been studied by many researchers. However, researchers are not yet in a consensus on this relationship. In a large part of the studies, economic growth has been influenced by financial development, while in some cases financial growth has been influenced by economic growth. In some studies it has been suggested that this interaction is bidirectional. Although financial development is perceived as an important indicator of economic development, the results of empirical studies can not answer the intrinsic value of the variables used in the analysis, but it does not provide a solution to the problem of causality. This study investigates the effects of bank loans given in Turkey on economic growth of Turkey. The mainstay of the election is to examine the effects of bank loans on economic growth over the past 15 years. In the study, the effects of credit volume on gross domestic product were analyzed by using three-month quarterly old data according to years in Turkey and compared with the years by descriptive data. In the analysis of the study, the effects of bank loans on economic growth were examined with the help of ERS (DF-GLS) and Johansen cointegration analyzes. According to the model's results, the smooth handling of credit markets has positive contributions, both to economic growth and income distribution improvement.