Pedagojik formasyon programı öğrencilerinin bilişsel esneklik ve özyeterlik düzeyleri
Cognitive flexibility and self efficacy levels of pedagogical formation program students
  1. Tez No: 486207
  2. Yazar: ESİN KAPTANBAŞ GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY SEZGİN NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Esneklik, Özyeterlik, Pedagojik Formasyon, Cognitive Flexibility, Self-Efficacy, Pedagogical Formation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; Abant İzzet Baysal Üniversitesinde 2015-2016 eğitim öğretim yılında Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına devam eden öğretmen adaylarının görüşleri doğrultusunda, öğretmen adaylarının bilişsel esneklik düzeyleri ve öz yeterlikleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına devam eden kız ve erkek öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma evrenini temsil edecek düzeyde 669 öğretmen adayı örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Birinci bölüm, araştırmaya katılanların kişisel bilgilerini toplamak amacıyla oluşturulan bölümdür. İkinci bölümde Bilişsel Esneklik Ölçeği, üçüncü bölümde ise Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde öğretmenlerin kişisel bilgilerini elde etmek amacıyla kişisel bilgi formu kullanılmıştır. İkinci bölümde öğretmen adaylarının bilişsel esneklik düzeylerini ölçmek için Bilgin (2009) tarafından geliştirilen Bilişsel Esneklik Ölçeği, üçüncü bölümde ise öğretmen adaylarının öz yeterlik düzeylerini ölçmek için Tschannen-Moran ve Hoy (2001) tarafından geliştirilmiş (Teacher‟s Sense of EfficacyScale-TSES) ve Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya tarafından (2005) Türkçeye uyarlanmış olan Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS paket programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, Mann Whitney U testi, Kruskal Walles analizi ve Sperman rho korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının toplam puanda ve tüm alt boyutlarda bilişsel esneklik ve öz yeterliklerinin yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmen adaylarının bilişsel esneklik ile öz yeterlik düzeylerine ilişkin görüşleri arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is proving if there is any significant difference between teachers candidates cognitive flexibility level and their self-efficacy by considering opinions of teachers' candidates continuing Abant İzzet Baysal University Pedagogical Formation Certificate Program in 2015-2016 academic year. The scope of this study is both male and female students participating in Abant İzzet Baysal University Pedagogical Formation Certificate Program in 2015-2016 academic year. 669 teachers' candidates who are good enough to represent the scope of study are elected by sampling method. First part is the one being made in an effort to collect the personal data from participants. In second part Cognitive Flexibility Scale is used whereas in third part Teacher Self-Efficacy Scale is used. In this study screening method is followed. Means of collecting data includes three sections. In first section, personal data form is used to get teachers' required personal data. In second section, Cognitive Flexibility Scale method which was developed by Bilgin (2009) is used to evaluate candidates cognitive flexibility level while in third section both Teacher's Sense of Efficacy Scale-TSES being developed by Tschannen-Moran and Hoy (2001) and Teacher Self-Efficacy Scale being adapted by Çapa, Çakıroğlu and Sarıkaya (2005) to evaluate their self-efficacy scale. The data of study is analysed with SPSS software. Additionally, percentage, frequency, average, standard devision, Mann Whitney U test, Kruskal Walles analysis and Sperman rho corelation analysis are used in this study. As a result of research ıt's obviously seen that both teacher's candidates cognitive flexibility and their Self-Efficacy are in high level along with total score. It's found that there is a statistical intermediate connection in a positive way between their opinions about cognitive flexibility and self-efficacy.