Performans deneyiminin çalgı eğitimindeki işlevi
The function of performance experience in instrumental training
- Tez No: 486440
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE FİLİZ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Performans Deneyimi, Üstbiliş, Music Education, Instrumental Training, Performance Experience, Metacognition
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, performans deneyiminin çalgı eğitimindeki işlevlerini ortaya koyarak çalgı eğitimi sürecine katkı sağlamayı amaçlar. Çalışmada, çalgı eğitiminde performans deneyimine ilişkin performans öncesi, performans anı ve performans sonrası olmak üzere tüm süreçler kapsanmış olup performans deneyiminin çalgı eğitimindeki işlevleri süreç odaklı olarak incelenmiştir. Bu araştırma, var olan literatürden ayrı olarak performans deneyimini yalnızca bir müziksel etkinlik ya da eğitimde değerlendirme aracı olarak değil, bir bütün olarak çalgı eğitim sürecini etkileyen ve ona yön veren boyutuyla ele alması yönüyle önemlidir. Çalışma, 2015-2016 öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 3. Sınıf Bireysel Çalgı (Keman) dersini alan 9 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden“olgu bilim”modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından yapılan görüşmeler yoluyla toplanmıştır. İçerik analizi ile çözümlenen veriler doğrultusunda, performans deneyimine ilişkin temalar ve bu temalara bağlı kodlara ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, performans deneyiminin öğrencilerde oluşturduğu farkındalık sayesinde çalgı eğitimi sürecini daha etkin kılan bir uygulama olduğu ortaya konmuştur. Kişinin kendi bilişsel süreçlerinin farkında olması ve bu süreçleri kontrol edebilmesi anlamına gelen“üstbiliş”(metacognition) (Flavell, 1971), öğretmen ve öğrencilerin verilen eğitimin ne düzeyde etkili olduğunu görmelerini ve kendi becerilerine ilişkin farkındalık yaratarak eğitim faaliyetlerini problem çözmeye yönelik gerçekleştirmeyi sağlar. Performans deneyimi yoluyla çalgı öğrenme süreçlerinin, öğrenme stratejilerinin ve öğrencilerin kendi kişisel becerilerinin farkındalığı sağlanmaktadır. Çalışmada, katılımcıların bireysel olarak Bireysel Çalgı dersinden beklentilerinin ve öğretmen yaklaşımının, performans deneyimine ilişkin kaygı, motivasyon ve farkındalık konularında belirleyici bir rolde olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca performans deneyiminin katılımcıların tümünde farkındalık yaratma yoluyla motivasyonu olumlu etkilediği, kaygı kontrolü sağladığı ve çalgı eğitimi sürecini daha etkin kıldığı saptanmıştır. Çalışma, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında performans deneyiminin, sınavlar dışında etkin bir araç olarak kullanılmamasının, çalgı eğitiminde yarattığı boşluğa dikkat çeker. Çalışma, amaç ve beklentileri fark etmeksizin tüm öğrencilerin bu konuda teşvik edilerek, çalgı eğitimindeki gelişimleri ve mesleki kariyerlerinde sağlayacağı olanakların farkındalığının sağlanması açısından performans deneyiminin önemine vurgu yapmaktadır. Çalışmada, öğrencilerin bireysel çalgı gelişimlerine ilişkin olarak performans deneyimini gerçekleştirebileceği çeşitli uygulama ve etkinlikler ile çalgı eğitiminin daha etkin kılınması yönünde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to contribute to instrumental training process by presenting the functions of performance experience in instrumental training classes. In the study, the whole process of performance (pre-performance, on-performance and post-performance) was included and the functions of performance experience in instrumental training classes were examined process-focused. This study, apart from the existing literature, is significant by examining the performance experience not only as a musical activity or an assessment device in education, but also with its functions effecting and leading the instrumental training process. The study examined 9 students of 'Music Education Department' of 'Fine Arts Department' of 'Buca Faculty of Education' of 'University of Dokuz Eylül, İzmir,' who took third-graders Individual Instrumental Course (violin) in the years 2015, 2016. In the study, the“phenomenologic method”, which is one of the qualitative methods, was used. The data were collected through the interviews made by the researcher. In the light of the data analyzed by the Content Analysis, the themes related to the performance experience and the codes connected to those themes were reached. The study concludes that the performance experience, with the awareness it caused in the participants, makes the instrumental training process more effective.“Metacognition”which means a person's awareness of his/her ability to control those processes and his/her ability to control those processes (Flavell, 1971) enables the teachers and the students to see to what extend the education given is effective and by causing an awareness in them, of their own skills leads educational activities to take place on a problem-solving basis. By performance experience, an awareness of instrumental training processes, learning strategies and the students' own individual skills is provided. In the study, the expectations of the participants from the individual instrumental course and the instructor's attitude were found to have a significative role on the matters of anxiety, motivation and awareness of the participants about the performance experience. In addition, by arising awareness in the participants, the performance experience was observed to cause a positive rise in the motivation of all the participants, to help to provide anxiety control and to make the instrumental training process more effective. The study emphasizes that the use of the performance experience only in the exams as an effective tool causes a big gap in 'Music Education Department' of 'Fine Arts Department' of 'Faculty of Education'. It also emphasizes the encouragement of all the students, regardless of their personal objectives and expectations, about the performance experience and the importance of the performance experience as a tool which will cause awareness in the students about their development in the instrumental training and the opportunities in their professional career. To make the instrumental training more effective, the study, related to the students' individual developments in their private instruments, advises various ways and activities in which the performance experience can be applied.