Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Afgan öğrencilerin konuşma kaygılarının incelenmesi
An investigation into the speaking anxiety of Afghan students learning Turkish as a foreign language
- Tez No: 486443
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA HARPUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe, Konuşma Kaygısı, Turkish as a foreign language, speaking anxiety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yapılan bu araştırmada yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Afgan öğrencilerin konuşma kaygıslarının, cinsiyet, okuduğu sınıf, anadilleri ve Türkçe öğrenme amacı gibi değişkenlerde anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırılan bu çalışmanın öğrneklemini, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde Afganistan Şibirgan Şehri, Jawzjan Devlet Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Türkoloi Bölümü'nde yabancı dil olarak Türkçe öğrenen ikinci üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinden 35'i kız ve 62'si erkek toplam 97 kişi oluşturmaktadır. Öğrencilerin konuşma kaygısına yönelik kaygı düzeyilerini belirlemek için Özdemir'in 2012 yılı geliştirdiği 17 maddelik, beş basamaklı Likert tipi Konuşma Kaygısı Ölçeği ve araştırman tarafından geliştirilen Kişisel Bilgiler anketi kullanılmıştır. Ölçeğin maddeleri, Negatif Şartlanma, Ana Dil Etkisi, Öğrenme Çabası ve Heyecan olmak üzer dört boyut altında incelenmiştir. Araştırmanın verileri SPSS 20 progaramı ile yapılmış, bulgular ise tablolar şeklinde sunulmuş ve yorumlanmıştır. Yapılan bu araştırmanın sonucundan elde edilen bulguları, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Afgan öğrencilerin öğrenme çabası ya da dil öğrenme kaygılarının yüksek olduğu ve bu kaygıya yüksek derecede katılım göstermişlerdir. Konuşma kaygıları cinsiyet, okuduğu sınıf, anadilleri ve Türkçe öğrenme amacına göre dört faktör altınde ölçüldükten sonra, cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğrencilerin konuşma kaygılarının okuduğu sınıfa göre de, anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Ama öğrencilerin konuşma kaygılarının anadillerine göre, Anadil etkisi alt boyutunda Türkmence ile Farsça arasında anlamlı bir farklılık göstermiş olup ve anadili Farsça olan öğrencilerin kaygılarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Heyecan alt boyutunda anadili Türkmence ile Özbekçe dilleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Anadili Özbekçe olan öğrencilerin kaygılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Anadil etkisinden kaynaklanan konuşma kaygıları, öğrencinin Türkçe öğrenme amacına göre, ''yabancılarla iletişim kurmak'' ile ''iyi bir iş bulmak'' arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. İyi bir iş bulmaktan kaynaklanan kaygının yabancılarla iletişim kurmaya göre, gerçekleşen kaygıdan daha yüksel olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the speaking anxiety of Afgan students learning Turkish as a foreign language has been investigated. This investigation tries to find if there is a significant difference in speaking anxiety based on gender, learning class, native languages and purpose of learning variables. The target sample of the study is second, third and fourth classes 2016-2017 spring semester students who study Turkish as a foreign language, Turcology Department, Faculty of Social Sciences, Jawzjan University, Shibirgan City, Afghanistan. Totally 97 students have been surveyed which 35 of them are female and 62 of them are male. In this study, in order to determine the degree of speaking anxiety of students, the questionnaire Speaking Anxiety Scale developed by Ozdemir 2012 were used. The questionnaire type is Likert and is made of 17 articles. The personal information part of the questionnaire is developed by researcher. The scale articles have been analyzed under four aspects; Negative Conditioning, Native Language Effect, Learning Effort, and Excitement. The collected data have been analyzed according to their characteristics by SPSS 20 application. Findings were presented and interpreted by tables. According to findings achieved as the result of the study on the speaking anxiety of Afghan students learning Turkish as a foreign language, anxiety in Learning Effort showed high as many students selected this type of anxiety. After measuring the factors like gender, learning class, native languages and purpose of learning, there is no meaningful difference between genders. Also there is no meaningful difference between the Learning Class. But the speaking anxiety according to the native language of students; under the native language aspect Turkmani and Persian language, there is a significant difference between them. The anxiety of Persian native language speakers are much higher than Turkmani native language speakers. Under the excitement aspect, there is a meaningful difference between Turmani native language speakers and Ozbeki native language speakers; the anxiety of Ozbeki native language speakers are more higher. The anxiety based of the native language effect, according to the learning purpose of the student; there is a meaningful difference between communicating with foreigners and finding a job. The anxiety of students with the purpose of finding a good job is more higher than those students who want just to communicate with foreigners.