Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Afgan öğrencilerin sözcük öğrenme stratejileri
Vocabulary learning strategies utilized by Afghan students who learn Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 647924
  2. Yazar: NABILA NAZARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜRLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan'da Türkçe, Afgan Öğrenciler, Sözcük, Sözcük Öğrenme Stratejileri, Etnisite
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sözcük öğrenme stratejileri bir yabancı dil ediniminde önemli bir konuma sahiptir. Başka bir ifadeyle sözcükler yazma, konuşma, okuma ve dinleme becerilerinin gelişmesini sağlayan güçlü ögelerdir. Bu tezde Afgan öğrencilerin kullandıkları sözcük öğrenme stratejileri üzerine odaklanılmıştır. Araştırma grubu 2019-2020 öğretim yılında Kabil Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsünden öğrenim gören 202 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada nicel araştırmalardan olan betimsel analiz uygulanmıştır. Ayrıca verileri elde etmek için alanyazında mevcut olan Schmitt (1997), Oxford (1990), Kocaman ve Kızılkaya Cumaoğlu (2014) ölçeklerinden uyarlanan 25 maddelik sorudan oluşan bir ölçek kullanılmıştır. Veriler SPSS 21 programıyla analiz edilmiştir. Afgan öğrencilerin sözcük öğrenirken en çok kullandıkları strateji üst-bilişsel strateji olurken daha az kullandıkları sözcük öğrenme stratejisi ise belirleme ve sosyal stratejilerdir. Katılımcıların sözcük öğrenirken etnisite değişkenine bakıldığında, Farsça konuşanların Türk kökenli olanlara göre daha çok strateji kullandığı görülmüştür. Sözcük öğrenirken istatistiksel olarak bakıldığında cinsiyetler arasında kayda değer bir fark görülmemiştir; ancak yaş grupları arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Afgan öğrencilerin Türkçe öğrenirken sözcük öğrenme konusunu orta oranda öğrenmelerinin zor olarak gördükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Vocabulary learning strategies have an important position in learning a foreign language. In other words, vocabulary is the powerful element that enhance writing, speaking, reading and listening skills. This research focuses on vocabulary learning strategies used by Afghan students. Total of 202 pupils, consisting of current students and alumnis from Kabul University and Yunus Emre Institute, participated in the study during the academic year of 2019-2020. Quantitative research method has been utilized to study the problem by using Descriptive Analysis. To prepare the questionnaire for collecting the data, 25 items were adopted from Schmitt (1997), Oxford (1990) and Kocaman and Kızılkaya Cumaoğlu (2014) surveys. The data was further analyzed with SPSS 21 (statistical Package for Social Science) Program. Based on the results of the study, it is evident that while learning the vocabulary Afghan students use the Meta-cognitive strategy the most while Determination and Social strategies were used the least. When learning the vocabulary participants' ethnicity differences showed that Persian speakers used the most number of strategies as compared to the Turkish heritage students. No statistical significant difference was observed in the gender. But, statistical significant difference was observed in age when learning vocabulary. Overall students from Afghanistan find it moderately difficult to learn vocabulary while learning Turkish language.