Tacirin defter tutma yükümlülüğü
The obligation to traders bookkeeping
  1. Tez No: 486460
  2. Yazar: MERT ÇAKICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR CAN GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tacir, Türk Ticaret Kanunu, Ticari Defterler, Defter Tutma Yükümlülüğü, Defter ve Belgelerin Düzenlenme Esasları, Defter ve Belgelerin İbrazı, Defter Tutma Yükümlülüğüne Uygun Davranma, Ticari Defterlerin İspat Gücü ve Delil Niteliği, Merchant, The Turkish Commercial Code, Commercial Books, The Obligation Of Bookkeeping, The Principles Of Issuance Of Books And Documents, Submission Of Books And Documents, Compliance With The Obligation Of Bookkeeping, The Proof Of The Nature Of Evidence And The Strength Of The Commercial Registry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tacirin ticari defter tutma yükümlülüğü birçok noktada önem arz etmektedir. Bu yükümlülük başta tacirin kendisi, Devlet ve alacaklıları etkilemektedir. Ticaret hukukunda tacirler arasındaki ticari ilişkiler ve ticari davalarda son derece önemli olan defterler ve bu defterlerdeki kayıtlara itibar edilmesi için defter tutma yükümlülüğünün kanunlarda belirtilen şekil ve esaslara uyularak yerine getirilmesi gerekir. Ticari defterler Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiştir. Ancak Türk Ticaret Kanunu, bu defterlerin içeriği ve kayıt zamanı gibi konularda Vergi Usul Kanunu'na atıfta bulunduğu için Vergi Usul Kanunu hükümlerine de değinilmiştir. İşbu çalışmada Türk Ticaret Kanunu ekseninde defter tutma yükümlülüğü, tacir kavramından hareketle ele alınmıştır. Öncelikle defter tutma yükümlülüğüne ilişkin genel bilgiler, amaç, ilkelerden bahsedilmiştir. Devamında ise tacirin tutmakla mükellef olduğu defter ve belgelere yer verilmiştir. Son olarak ise tacirin yükümlülüğünü yerine getirmesi halinde sonuçlar ile yerine getirmeme halinde sonuçlar üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Merchants the legal regulations according to the obligation of commercial bookkeeping at several points is important. This liability is initially the dealer itself, affects the state and creditors. Important for the commercial relationships and trials among the trader in point of mercantile law, the charge of the keep book must observed with obeying the legal rules which are related wise and substance. Commercial books are prescribed by Turkish Commercial Code. However, the Turkish Commercial Code and the recording time of the content of this book, which refers to issues such as the provisions of the tax procedure law in tax procedure law are also discussed. In the present study, the Turkish Commercial Code with the merchant bookkeeping liability in the axis of the concept is discussed. Bookkeeping is primarily the duty of general information, objectives and principles has been mentioned. It is bound in the continuation to keep books and documents that have been given to the trader. Finally, the merchant fulfilling the obligation of results will focus on the results and in case of nonperformance.