Türkiye'de vergi cezalarının vergilemede etkinliği
Efficiency of tax penalty in taxation i̇n Turkey
- Tez No: 486492
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TÜĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Suçu, Vergi Cezası, Vergi Geliri, Vergilemede Etkinlik, Tax Crime, Tax Penalty, Tax Revenue, Efficiency of Taxation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüz modern devlet anlayışında, devletin üstlenmiş olduğu görevleri yerine getirebilmesi için ihtiyacı olan kamu gelirleri içinde en önemli bölümü vergi gelirleri oluşturmaktadır. Vergi gelirlerinin kamu hizmetlerinin gerektiği ölçüde toplanmasında en etkili araçlardan biri olan vergi cezaları kullanılmaktadır. Ülkemizde vergi suç ve ceza sisteminin oluşturulma amacı, vergi kanunu hükümlerine aykırı fiilleri ve devletin bu fiiller nedeniyle oluşan/oluşması muhtemel vergi kayıplarını önlemektir. Bu nedenle vergi suç ve ceza mevzuatının düzenleniş şekli ve uygulanabilirliği vergilemede etkinliğin arttırılmasında en etkili unsurlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, ülkemizde Vergi Ceza Hukuku alanında yürürlükte olan kanuni ve idari düzenlemeler ışığında, vergi kabahat/suçunu oluşturan eylemler ile bunlara uygulanacak cezaların vergilemede etkinliği,“Genel Ceza Hukuku”, yargısal kararlar ve bilimsel görüşler çerçevesinde değerlendirilmektedir. Çalışmanın konusundan uzaklaşmadan, Vergi Hukukuna ilişkin bazı konu ve kavramlara da çalışmamızda ana hatlarıyla yer verilmiştir. Çalışmamızda vergi suç ve ceza kavramları Vergi Usul Kanunu hükümleri ve“Genel Ceza Hukuku”ilkeleri doğrultusunda açıklanarak, vergilemede etkinlik kavramı teorik olarak ele alınmış, vergilemede etkinliği azaltan nedenler ile vergi suç ve cezaları ile ilgili ülke uygulamalarından bahsedilmiş ve Türkiye'de vergi suç ve cezalarının genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Türkiye'de 2000'li yıllarda vergi gelirlerinin gelişimi analiz edildikten sonra vergi cezalarının etkinliği ile ilgili sorunlar ele alınmış, vergi cezalarının vergilemede etkinliğin arttırılması yönünde kullanılması için çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our daily modern government understandings; tax revenues are the most important part of public revenues that the states' needs to complate its' duties. Tax penalties, which are one of the most effective tools for the collection of tax revenues to the extent required by public services, are used. In our country tax crime and penalty system has the aim to; avoid tax losses which concern the terms of tax law. That's why legislation of tax crime and penalty has been last edided and accepted the most effectable issued increase taxation. This study has been evaulated the frame, General Criminal Law by scientific opinions and judical decisions which effect taxation its penalties and actions according to tax crime, describes legal and administrative last edited on Tax Criminal Law in our country. Some of topics and concepts that according to Tax Law has been detailed basicly because of not getting so far from the main study. In our study; describes tax crime and penalty concepts by the provisions on Tax Procedural Law and princeples of General Criminal Law. İt also explains; country applicabilities on tax crime and penalty, reasons that reduces the effects on taxation. In this study, has an evolutions which concerns a general analyzing of tax crime and penalty in Turkey. On the other hand, it has another analyzing that the progreccing tax revenues in Turkey in the 2000s and the problems of the effection on tax penalty. İn this study has the last part that gives solutions proposals on tax penalty that increase their effects on.