İslam Hukukunda kılık kıyafet ahkâmı
Clothes commands in Islamic Law
  1. Tez No: 486507
  2. Yazar: HAMZA YÜZGEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Clothing, days of ignorance, religion, culture, sect, private part
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giyim kuşam geleneği, bir toplumun sahip olduğu; kültürel ve ekonomik özelliklerin, değerler sisteminin, gelenek ve göreneklerin, inancın en önemli göstergelerinden biridir. Örtülmesi gereken yerleri örtme gayesi, insanlık tarihi kadar eskidir. Kur'an'da Hz. Âdem ile ilgili kıssada anlatıldığına göre; Hz. Âdem ve eşi Hz. Havva, yasak meyveden yedikleri zaman örtülmesi gereken yerlerinin farkına vararak ağaç yapraklarıyla örtünme ihtiyacı hissetmişlerdir. İşte fıtri bir şekilde ortaya çıkan örtünme gereksinimi, o andan itibaren hayatın bir gerçeği olmuştur. Giyim kuşam, gerek sıcak ve soğuktan korunma, gerekse ziynet ve süslenme aracı olarak ihtiyaca göre farklı ihtiyaçları aynı anda karşılamıştır. İslam öncesi dinlerde ise giyinme olgusu, dini, sosyal ve ekonomik bir ayrıştırma aracı olarak ele alınmıştır. Dolayısıyla kılık kıyafet, kişinin dinini, mesleğini, sahip olduğu sosyal statü ve grubu gösteren bir araç haline gelmiştir. Çalışmamız, bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmamızın önemi, amacı, kapsamı ve sınırları açıklanmış; araştırma esnasında başvurulan kaynaklar belirtilmiştir. İlk bölümde, giyim kuşamın,Antik çağlardan başlayarak İslam öncesi toplumlarda ve cahiliye devrinde geçirdiği tarihsel süreç anlatılmış, Yahudi ve Hıristiyanlarda giyinme konusuna değinilmiştir. İkinci bölümde, giyim kuşam ile ilgili şer'i deliller olan Kur'an-î emirler, Hz. Peygamber'in sünnet-i seniyyesi ve günlük yaşamdaki uygulamaları, hadislerde geçen giyim kuşam tarzları; sınır, şekil, kapsam ve sakal-bıyık bağlamında ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, mezheplerin giyim kuşam konusundaki görüşleri ve İslam fıkhında giyim kuşam konusundaki ölçütler işlenmiştir. Sonuç kısmında ise tezde ele alınan konular kısaca analiz edilmiştir. Anahtar kelimeler; kıyafet, cahiliye, din, kültür, mezhep, avret.
Özet (Çeviri)
Clothing tradition is one of the most important indicators of the economic and cultural features, system of values, traditions and beliefs of a society. The tendency to cover some parts of the body is as ancient as history of humanity. According to Adam and Eve story in the Holy Quran, after Adam and Eve ate the forbidden fruit they realized that they need to cover some parts of their body that should be covered. In this context, the need to get covered, that emerged inherently, has become a reality of life since then. Clothing, according to the need, for both protection from hot and cold weather and as an ornamentation tool, is used in different fields of application. In pre-islamic religions, clothing phenomenon is approached as an indicator of religious, economic and social background. In this framework, clothing, has become an indicator of religious, economic, social and professional preferences of the people. This work is composed of an introductory, two development and a conclusion part. In the introductory part, the historic process of clothing in pre-islamic societies and days of ignorance is analyzed. In the first development paragraph, spiritual index of clothing, which is order of Holy Quran, is analyzed in the context of sunnah, hadith and daily life activities of the Prophet Muhammad, border, shape, fashion, beard and mustache. In the second development part, the attitudes of sects to clothing and criteria of clothing in Islamic law are analyzed. In the conclusion part, to the matter in hand in the paper is analyzed.