Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalelerinin döviz kuru oynaklığı üzerine etkileri
The effects of Central Bank of Republic of Turkey's exchange market interventions on exchange rate volatility
  1. Tez No: 486508
  2. Yazar: ÖNDER BALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ACAR BALAYLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez Bankası, Döviz Kuru Oynaklığı, Döviz Piyasası, Central Bank of the Republic of Turkey, Exchange Rate Volatility, Foreign Exchange Markets
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Döviz kuru riskinin yarattığı belirsizlik ve geleceğe yönelik öngörü açısından oynaklık modellemesi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada Merkez Bankası tarafından döviz kuruna yönelik gerçekleştirilen müdahalelerin etkileri ve döviz kurundaki oynaklık, ARFIMA-FIGARCH yöntemi kullanılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Analizin yanı sıra döviz kurunu belirlemeye yönelik yaklaşımlardan, döviz piyasasına müdahale gerekçeleri ve yöntemlerinden, Türkiye ve küresel piyasalarda gerçekleştirilen döviz müdahalelerinden de bahsedilmiştir. 2008-2016 dönemini için kurulan modelin ekonometrik olarak anlamlı olduğu ve kullanılan yöntem için geçerli olan koşulların da sağlandığı görülmüştür. Merkez Bankası tarafından döviz kuruna yönelik gerçekleştirilen müdahalelerin ve alınan kararların kur oynaklığı üzerinde etkisi olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In terms of the uncertainty created by exchange rate risk and the ambivalence about the future, volatility modelling has been gaining importance in the economics literature. This study analyses the effects of the Central Bank's interventions on exchange rate, and the volatility within exchange rates, through using ARFIMA-FIGARCH methods. Alongside the analysis, this thesis also includes the approaches on determining the exchange rate, the justifications and methods of intervening in foreign exchange market, and the interventions generated in both Turkey and other states in the global markets. It is found that between 2008 and 2016, the econometric model, for which the necessary conditions are taken granted, has been statistically significant. The results suggest that the interventions led by the Central Bank have affected the exchange rate volatility.