KOBİ'lere hizmet veren kuruluşlar ve KOBİ'lerin inovasyon yaratma gücüne etkileri
Organizations which provide services to SMEs and their impact on creating SME innovation capabilities
- Tez No: 486524
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAŞAR TINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, İnovasyon, Yenilik, Yenileşim, Destek Veren Kuruluşlar, Innovation, novelty, renewal, SME, Supporting Institutes
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 347
Özet
KOBİ'lerin, tüm dünyada sayılarının giderek artması, ülkelerin ekonomik kalkınmasındaki paylarını da yükseltmektedir. İnovasyon faaliyetleri de aynı şekilde hem KOBİ'lerin hem de ülkelerin gelişmesinde rol oynamaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, bölgesel ve tüm ülkenin ekonomik büyümesinde payı olan KOBİ'lerin gerçekleştirdikleri inovasyon faaliyetlerinde destek veren kuruluşların katkılarının araştırılmasıdır. Konunun daha iyi anlaşılması için KOBİ tanımına, inovasyonun anlamına ve destek veren belli başlı kuruluşlara, literatür taraması yapılarak değinilmiştir. KOBİ'lerin inovasyon faaliyetlerini gerçekleştirmek ve konuyla ilgili desteklerden faydalanabilmeleri için ilk önce şirket içindeki genel sorunlarını belirlemeleri gerekmektedir. Bu sorunları belirleyip, çözüm bulduktan sonra işletmenin inovasyona hazır olması ve hangi strateji ile nasıl bir yeniliği yapacağına karar vermesi, alacağı destekleri seçmesi adına önemlidir. İnovasyon yapmaya hazır olmak da bir süreç gerektirir ve bu süreç içinde işletmelerin çözmesi gereken bazı sorunlar vardır. Bu sorunları yöneticiler, kendi bünyelerinde ya da dışarıdan destek alarak çözebilirler. Çalışmada, bu sorunlar, olası çözümleri, destek veren kuruluşların konuyla ilgili önemi ve rolü incelenmiştir. Çalışmanın kapsadığı araştırma ile KOBİ'lerin inovasyon faaliyetleri ve onlara destek veren kuruluşların etkileri hakkında, anket yöntemiyle, soru formu kullanılarak veri toplanmıştır. Anket bulgularına göre, ilk olarak, KOBİ'lere destek veren kuruluşların çoğunun, işletmelerin inovasyon yapmalarında katkılarının az olduğu, bunun nedeninin ise onların hizmet öncesi ve süresindeki tanıtım, katı prosedürleri gibi eksikliklerinden kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır. Daha sonra anket bulgularına bakarak, KOBİ'lerin inovasyon yapmak adına destek veren kuruluşlardan, en fazla TÜBİTAK, Üniversite İşbirliği ve Teknoparklarla çalışmalarında anlamlı bir ilişki olduğu söylenebilir. Ayrıca KOBİ'lere büyümelerinde yardımcı olan diğer kuruluşların verdiği desteklerin çoğunun, inovasyon harici farklı alanlarda kullanıldığı, sonrası hizmetlerinin çok sınırlı olduğu ve ayrılan kaynakların atıl kaldığı görülmüştür. Bunun nedeni ile ilgili, araştırma bulguları, destek veren kuruluşların, konuyla ilgi çözümler bulmalarına yol gösterici olabilecektir.
Özet (Çeviri)
As the number of Small and medium-sized enterprises (SMEs) grow all over the world, SMEs increasingly affect the development of governments. Innovations are also very important for the development of SMEs and governments. The aim of this study is to investigate the effects of institutes that support subject matter experts (SMEs) making innovations. To understand the subject, first we reviewed the literature to find the following information: the definition of SME; the definition of innovation; and which institutes support SMEs for making innovations. SMEs have to solve their basic problems before they start to make their innovation process ready. Innovation needs long process. SMEs may need to be supported during that process. After mentioning SME and innovation in the first chapter, we defined some of the main institutes which support SMEs in Turkey and the European Union (EU). In the second chapter, we list the some core institutes which we found to support SMEs in Turkey and the EU. In the third chapter, we provide the results of our survey concerning the investigation of SMEs. Our samples were chosen randomly. We investigated the SMEs' benefits and losses from supporting institutes, and their innovation capability by asking questions in the third chapter. For the results of the survey, although most of the SMEs know many supporting institutes and have contacts with them, they do not use these supports for their innovation process, because of their strict procedures and few introduction policies. For the results of the survey SMEs get support from TÜBİTAK, University collaboration - Technopark for their innovation process. This investigation may show how supporting institutes can help SMEs to make their innovations in an efficient way.