Akciğer kanserinde hastalık aktivitesi ile serum kolesterol düzeyi ilişkisi
The Relation of serum cholesterol level and disease activity in lung cancer
  1. Tez No: 48654
  2. Yazar: E. SEVDA ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE KARS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, kolesterol, HDL, LDL, VLDL
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Ill ÖZET Akciğer kanseri tanısı alan hastalarda serum total kolesterol, HDL, VLDL, ve LDL kolesterol düzeylerinin hastalık aktivitesi ile ilişkisini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmada. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniğinde tam konan ve tedaviye alınan 22 hasta çalışma grubunu oluşturdu. Hastalar uygulanan tedaviye yanıtlarına göre remisyona girenler ve progresyon gösterenler olarak ikiye ayrıldı. Her iki grubun tedavi öncesi ve sonrası ESH, LDH, total kolesterol, HDL, VLDL, ve LDL kolesterol düzeyleri karşılaştırıldı. Tedavi öncesi değerlerine göre remisyona girenlerde total kolesterol ve LDL kolesterol düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı yükselme tespit edildi. Progresyon gösteren hastalarda da da total ve LDL kolesterol düzeylerinin tedavi sonrası ortalamalarında düşüş olduğu ancak bunun istatistiksel olarak sınırda anlamlı düzeyde olduğu görüldü. Akciğer kanserinde serum total ve LDL kolesterol düzeylerinin hastalık aktivitesi arttıkça düşmesi hızla çoğalan tümör hücrelerinde kolesterolün kullanırmna ve karaciğerde artan kolesterol katabolizmasına bağlanabilir. Akciğer kanseri tedavisinde kemoterapide alternatif yaklaşımların araştırıldığı günümüzde hastalığın moleküler biyolojisinin daha iyi anlaşılması ve kolesterol sentezi inMbitörlerinin tedavide kullanımına ışık tutan bir ön çalışma olması bakımından önem taşıyan bu araştırmanın daha uzun sürede ve daha fazla hasta sayışma ulaşılarak yapılan çalışmalarla da desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE RELATION OF SERUM CHOLESTEROL LEVEL AND DISEASE ACTIVITY IN LUNG CANCER In lung cancer, the disease activity and its relation to HDL, VLDL and LDL cholesterol was evaluated. Twenty-two patients who were treated in Gazi University Medical Faculty Chest Diseases Department were included in the study. According to the results of the treatment, they were divided into two groups as the patients in remission and the patients with progression. ESR, LDH, total cholesterol, HDL, VLDL and LDL cholesterol were detected before and during the treatment in all the patients. According to the pretreatment level a statisticaly significant increase in total and LDL cholesterol was detected after the therapy in patients who showed remission. Also in patients with progression total and LDL cholesterol decreased. We concluded that in lung cancer serum total and LDL cholesterol increases as the disease activity decreases and the opposite is also true. This can be due to the increased use of cholesterol in rapidly proliferating cells and increased liver cholesterol catobolism. The relation of cholesterol and cell proliferation can lead to new investigations about the beneficial effect of cholesterol synthesis inhibiting drugs in treatment of lung cancer but this result should also be confirmed by further evaluations with greater number of patients. Key Words. Lung cancer, cholesterol, HDL,LDL, VLDL.