Ortopedik uygulamalar için Auxetic 316L paslanmaz çelik levhaların mekanik özellikleri
Mechanical properties of Auxetic 316L stainless steel sheets for orthopedic applications
  1. Tez No: 486673
  2. Yazar: VOLKAN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUKHWINDER KAUR BHULLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Re-entrant yapı, auxetic etki, çekme mukavemeti, üç nokta eğme, deformasyon mekanizması, Re-entrant structure, Auxetic effect, Tensile strength, three-point bending, deformation mechanism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzdeki araştırma eğilimleri, konvansiyonel malzemelerden birçok üstün, yüksek teknoloji ve uygun maliyetli materyalin mühendislik ve biyomedikal alanlarındaki potansiyellerini geliştirmeye odaklanmaktadır. Akıllı malzemeler çağında, neredeyse son on yılda, malzemeler çok işlevli hale gelmiştir. Otuz yılı aşkın bir süredir, 21. asrın 16 akıllı materyali altında bulunan auxetic materyallerin incelenmesine odaklanılmıştır. Zaten mühendislik, biyomedikal, havacılık ve diğer birçok endüstri üzerinde önemli bir etki yapmışlardır. Bununla birlikte, biyomedikal alanlara ve diğer alanlara faydalarını sağlamak için farklı karakterizasyon ve özelliklerin daha da optimize edilmeleri gerekmektedir. Bu nedenle, mevcut tezin odak noktası yeni bir auxetic metal plaka geliştirmek için mekanik ve fonksiyonel performansları tasarlamak, imal etmek, karakterize etmek ve yorumlamaktır. Bu amaçla boyutsallık, esneklik ve deformasyon mekanizmaları göz önüne alınarak auxetic altıgen (re-entrant) geometrik desenli 316L paslanmaz çelik levhalar üretilmiştir. Yüksek hassasiyetli, ekonomik ve çevre dostu yüksek teknolojili, makro tekniklere sahip, amaçlanan auxetic plakaların üretimi ve karakterizasyonu için çok disiplinli bir yaklaşım benimsenmiştir. İzole ortamda mekanik karakterizasyon için deneysel kurulum, bu araştırma çalışması boyunca hedeflenmiştir. Bu tezde elde edilen sonuçlar, kırık kemiğin fiksasyonu için iç sabitleyiciler (destekleme plakaları) gibi gerçek hayat yapılandırmasına göre gerilme mukavemeti ve eğilme gibi özel mekanik özelliklerin gerekli olduğu, özellikle biyomedikal alanda, ortopedik uygulamalarda uygulanabilir. Ortopedik uygulamalar için makro ölçekte 316L paslanmaz çelik auxetic plakalar üzerine yaptığımız kapsamlı araştırma çalışmalarımız literatürde bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The current research trend focuses on the development of many superior, high-tech and cost effective materials from conventional materials to enhance their potential in various fields of engineering and biomedical. Under the smart materials era, almost in the last ten decades, the materials turned into multifunctional. More than three decades there has been overarching focus on study of auxetic materials which comes under the 16 smart materials of 21st century. They have already made a significant impact on engineering, biomedical, aerospace and many other industries. However, they required further optimization of different characterization and properties to exploit their benefits to biomedical and other fields. Therefore, the main focus of present thesis is to design, fabricate, characterize and interpret the mechanical and functional performances to develop a novel auxetic metal plate. For this purpose stainless steel 316L sheet with auxetic hexagonal (re-entrant) geomertical pattern considering dimensionality, flexibility and deformation mechanism are produced. Multidisciplinary approach with high precision, economic and environment friendly high-tech macro techniques is adopted in the manufacturing and characterization of purposed auxetic plate. The experimental setup for mechanical characterization in vitro environment is targeted throughout this research study. The results achieved in this thesis could be applicable in biomedical field particularly orthopaedic applications where tailored mechanical properties such as tensile strength and bending are required according to real life configuration such as internal fixtators (supporting plates) for the fixation of fractured bone. To our knowledge research study on 316L stainless steel auxetic plates at macro scale for orthopedic applications does not exist in literature.