Topolojik değişimlerin kablosuz algılayıcı ağların yaşam süresine etkisi
The effects of topological variations on the lifetime of wireless sensor networks
  1. Tez No: 486700
  2. Yazar: MOHAMMED AKRAM ISMAIL ALGARBALJE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN EZGİ KIZILÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kablosuz sensör ağı, Tekdüze yerleşim, Baz istasyonu, Ağ kullanım ömrü
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Endüstriyel, tarımsal, askeri, ulaşım ve sağlık gibi pek çok sektörü kapsayan geniş uygulama alanına sahip kablosuz sensör ağlar son birkaç yıldır önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Kablosuz sensör ağların önündeki en büyük güçlüklerden biri bu cihazların çalışmasını sağlayan sınırlı kapasiteli, değiştirilmelerinin oldukça güç ve pahalı olan bataryalara bağlı olarak sensör gücünün ve kullanım ömrünün kısıtlı olmasıdır. Gönderilen verinin miktarı ile mesafesi sensörlerin çalışması sırasında enerji tüketimi artışına sebep olan başlıca iki sorundur. Bu itibarla, bu tezin amacı kablosuz sensör ağların kullanım ömrüne ilişkin olarak doğrusal, dairesel ve kare gibi farklı topolojilerin etkililiğini inceleyecek baz istasyonunun konumunun değiştirilmesinin kullanım ömrü üzerindeki etkisini incelemektedir. Böylelikle, söz konusu topolojilerin alanının artırılmasının ve bağlı olarak sensör sayısının da artırılmasının kullanım ömrü üzerindeki etkisi tespit edilmektedir. Bununla birlikte, sensörlerin tekdüze veya rastgele yerleşimi ile ağa yeni baz istasyonu eklemenin kullanım ömrünü nasıl etkilediği ve yeni eklenen baz istasyonunun ömrünü uzatmak için en optimum konum incelenmektedir. Yol kaybı etkisi göz önünde tutulacak ve hesaplamalar GAMS yazılımı ile doğrusal programlama formülleri kullanılarak yapılmaktadır. Çalışma optimum sensör sayısına sahip en iyi topolojiyi belirleyerek kablosuz sensör ağlarda etkili ve verimli enerji sarfiyatı ve kullanım ömrünün iyileştirilmesi için önemli bulgular içermektedir.
Özet (Çeviri)
The wireless sensor networks have become a major issue in many application in last few years, since the large application field of it in many sectors like industrial, agricultural, military, health, other application. One of the most import challenges of wireless sensor network is the life time of sensors since limited power of sensors that depending on small battery for achieving its works and it's very difficulties and expensive to replace it. The sensors are consumption energy during working the two major issues increasing energy consumption are the amount of sending data and the distance. Here in our thesis we will study the effective of different topology like linear, circular and square for the life time of wireless sensor network also we will see the effective of changing the location of base station on life time.By increasing the area of above topology's we will calculated the life time for each step also we will study the increase of the number of the sensors and see how it will impact to life time. Uniform deployment and random deployment of sensors will be a part of our study the also we will study how adding additional base satation to the network will effect on the life time and what will be the best poistion for additional base station to increase the life time effective of path loss will be consider and all calculation will be done by using liner program formulas in GAMS program The results of our study will let us to make good opinion to choose the best topology with suitable sensor number to achieve the wirless sensor network life time. Key Word: Wireless sensor network, Uniform deployment, Base station, Network life time.