Cyber warfare management
Siber savaş yönetimi
  1. Tez No: 486800
  2. Yazar: SHADAN MOHAMMED JIHAD ABDALWAHID
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOLTUKSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Saha, Savaş, Siber güvenlik, Bilgisayar Acil Müdahale Ekibi (CERT), Sistem altyapısı, Siber Saldırı ve Savunma, Siber Suç, uluslararası Hukuk, cyberspace, Warfare, Cybersecurity, Computer Emergency Response Team (CERT), System Infrastructure, Cyber-attack and Defense, Cyber Crime, International
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bilgisayar sistemleri ve bilgi teknolojileri gelişimindeki büyük artış ve giderek artan bilgi teknolojisi bağlılığı soncunda insanlar siber uzaya odaklanmakta, dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca kullanıcı siber uzayda birbirleri ile bağlantı kurmaktadır. Siber mücadele yönetimi karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunlardan biri olup, siber mücadele yönetimindeki başlıca problemler sistemin saldırılardan nasıl korunacağı, saldırı riskinin nasıl azaltılacağı ve hassas bilgilerin muhtemel bilgisayar korsanlarından nasıl korunacağıdır. Bu tez siber mücadelede karşılaşılan başlıca zorluklar ile bunlardan kaçınmanın bazı yollarını konu almaktadır. Burada en önemli önlem uluslararası kanunlara duyulan ihtiyaçtır, çünkü siber mücadeleden kaçınmak için sıkı kanunlar gerekmektedir. Bu çalışma Siber Mücadele Yönetiminde ihtiyaç duyulan risk değerlendirmeleri için Bayesian ağı gibi bazı metodolojilere dayalı olarak riskleri analiz eder ve değerlendirir.
Özet (Çeviri)
With the huge increase in development of computer systems and information technologies and further dependency on information technology, people are focusing on cyberspace, within cyberspace, billions of user connect with each other via the internet all over the world. The management of cyber warfare is one of the biggest challenges facing us, one of the major problems in the management of it is how to protect the system from attacks, reduce the risk of attack, and how to defend sensitive information from potential hackers. This thesis focuses on the main challenges faced in cyber warfare and presents some to avoid it. The most important measure is the need for international laws because strict laws are necessary to avoid cyber warfare. This study analyses and evaluates the risk based on some methodologies such as a Bayesian network for risk assessment that is needed in Cyber Warfare management.