Sosyal medya istihbaratı ve psikolojik savaş: Terör örgütlerinin psikolojik manipülasyon stratejileri
Social media intelligence and psychological warfare: Psychological manipulation strategies of terrorist organizations
- Tez No: 923888
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya istihbaratı, geleneksel medya, psikolojik savaş, terörizm, terör organizasyonları, manipülasyon, propaganda ve siber güvenlik, Social media intelligence, traditional media, psychological warfare, terrorism, terrorist organizations, manipulation, propaganda and cyber security
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, sosyal medya istihbaratı ve psikolojik savaşın birbiriyle olan bağlantısına odaklanarak terör örgütlerinin sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği psikolojik manipülasyon stratejilerini incelemektedir. Geleneksel savaş stratejilerinden farklı olarak terör örgütleri, modern iletişim araçları vasıtasıyla sivil toplumu etkilemeye ve yönlendirmeye çalışmaktadır. Terör örgütlerinin sosyal medya platformları vasıtasıyla propaganda faaliyetlerini nasıl yürüttüklerini, kitleleri yönlendirirken neler yaptıklarını ve bunları yaparken toplumu psikolojik olarak nasıl etkilediklerini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Aynı zamanda, algı yönetimi kapsamında yürüttükleri psikolojik baskı ve tehditlere karşı toplumun farkındalığını ve bu manipülasyonlara karşı direncini artırmayı amaçlayan önlemleri tartışmaktadır. Kapsamlı araştırmalar ve literatür taramaları ile desteklenen bu çalışma, sosyal medya istihbaratı ve psikolojik savaş karmaşıklığının anlamlandırılması açısından literatüre katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the psychological manipulation strategies carried out by terrorist organizations through social media by focusing on the interconnection of social media intelligence and psychological warfare. Unlike traditional war strategies, terrorist organizations try to influence and direct civil society through modern communication tools. It discusses in detail how terrorist organizations carry out their propaganda activities through social media platforms, what they do when directing the masses, and how they psychologically affect the society while doing these. At the same time, it discusses measures aimed at increasing society's awareness of the psychological pressure and threats they carry out within the scope of perception management and its resistance to these manipulations. It is evaluated that this study, supported by comprehensive research and literature reviews, will contribute to the literature in terms of making sense of the complexity of social media intelligence and psychological warfare.