The modern housing interior: A study of cases in Europe and United States of America
Modern konutta iç mekan: Avrupa ve A.B.D. örnekleri
- Tez No: 486801
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNUR BALLİCE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
 - Anahtar Kelimeler: Modernizm, modern iç mekân, konut, mimarlık, 20. yy konutu, Modernism, modern interior, housing, architecture, 20th century house
 - Yıl: 2017
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Yaşar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu tez modern mimarlık ve/ya modernizmin modern konut iç mekânlarındaki yaklaşımını incelemektedir. Mimarlıkta modernizm kavramının irdelenmesinde genelde yapısal özellikler veya mimari form açısından değerlendirme yaklaşımı yaygındır. Modernizm tartışmalarında iç mekân tasarımı kapsamlı bir şekilde ele alınmadığından bu çalışmada modernizm ile konut iç mekânı arasındaki bağlantıların ortaya konması hedeflenmiştir. Bu çalışmanın amacı, mimari tasarımda uygulanan modernizm ilkelerinin iç mekân tasarımında nasıl yansıtıldığını derinlemesine incelemektir. Bu araştırma için seçilen 8 adet konut örneği, modernizm yaklaşımının önemli coğrafyalarından olan Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde 1920ler ve 1950ler arasında inşa edilmiş tekil konutlar içerisinden seçilmiştir. Bu örnek yapılar üzerinde detaylı bir şekilde çalışılmakta ve iç mekân elemanları literatür taraması yoluyla analiz edilmektedir. Bu iki önemli coğrafyada hem modern mimarinin temellerinin oluşturulduğu hem de modernizm söyleminin ortaya çıktığı bilinmektedir. Araştırmada modernizm, modern konut ve dönemin özgün nitelikleri ile ilgili literatür taramasının yanı sıra, örnek projelerin iç mekân tasarım özellikleri renkli iç mekân görselleri yoluyla detaylı olarak incelenmektedir. Bu çalışmada modern konutların iç mekân analizi için belirlenen ölçütler arasında plan kurgusu, malzeme, mobilya ve iç mekân ögelerinin renkleri bulunmaktadır. Bu ölçütler iç mekân tasarımını en çok etkileyen temel ve vazgeçilmez özellikler olarak belirlenmiştir. Bu araştırma modernist tasarım ilkelerinin diğer alanları bu çalışma özelinde de iç mimarlığı nasıl etkilediğine ilişkin daha iyi bir anlayış oluşturmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda yüzyılın evirilmesiyle modern konut iç mekânının gelişimi, modern çağın bir yansıması olan iç mekânların yaratılması ve insanların hayatlarıyla bağlantılı modernite anlayışı üzerinde durulmaktadır. Örnek olarak seçilen evler kendi dönemleri içerisinde plan düzeni, malzeme, mobilya ve iç mekân renklerindeki tasarım yaklaşımı açısından birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma, modern konutun iç mekânın iki farklı coğrafyada nasıl geliştiğini belirlemek için bir gösterge olarak kullanılmıştır. Seçilen yapılar üzerinden yapılan analiz ve değerlendirmelerin tasarımcılara konut iç mekânlarının değerini daha iyi anlamaları için yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Ortaya çıkan sonuçların yapılara anlam kazandıran ideolojilerin ve ilkelerin irdelenmesinde bir araç olarak hizmet etmesi ve böylece geleceği şekillendirmek için gerekli olan geçmişe dönük bilgi birikimine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the approach of modern architecture and/or modernism in the modern housing interiors. When the term modernism is mentioned in architecture, it is looked at from the structural aspect or the building shell. Discussing modernism in interior design has not been comprehensively covered and as such, this study attempts to make connections between modernism and the housing interior. The course of this study thoroughly examines how the principles that relate to modernism, which are being applied to any architectural design, have been reflected into interior design. Eight cases were selected for this research, which will be the focus of study as examples of single-family housing, spanning between the 1920s and 1950s, which are located both in Europe and the United States of America. These two geographies are considered important in the discourse of modernism as they set the foundation for modern architecture. Apart from literature review on modernism, modern housing and specific characteristics of the era, the case studies have been carefully studied by analyzing their interior design characteristics, by means of colored interior images. The criteria selected in this study for analyzing the modern housing interiors are plan layout, materials, furniture, and colors of interior elements. These criteria are considered as major or most influential characteristics of interior design, which reflect interior design approach completely. This research also aims at establishing a better understanding on how modernist design principles transcend into other fields and for the purpose of this study, interior design. It also shows the progression of the modern housing interior as the century evolved, creating domestic interiors that were a reflection of the growth of the modern era and modernity concerning the lives of the people. The case study houses are compared with each other according to their respective eras as regards design approach in plan layout, materials, furniture and interior colors. This is made as an indication to determine how the modern interior advanced through these two different geographies. It is aimed that this study will serve as a means to encourage designers to appreciate housing interiors and to examine the principles or ideologies that give them meaning, providing knowledge concerned with shaping the future.