Türkiye Doğu Akdeniz bölgesi, lagos balığının; [Epinephelus aeneus (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817) ve Epinephelus costae (Staindahner, 1878)], beslenme özellikleri, avlanma ve büyüme oranlarının incelenmesi
Eastern Mediterranean region of Turkey, lagos fish; [Epinephelus aeneus (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817) and Epinephelus costae (Staindahner, 1878)], nutrition characteristics, hunting and growth rates analysis
- Tez No: 486890
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE SERAP ERGENE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Zooloji, Biology, Marine Science, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Epinephelus aeneus, Epinephelus costae, Lagos, Growth, Nutrition, Reproduction Grida, White Grouper, Gold Blotch Grouper
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Doğu Akdeniz'in balıklarından lagos; tezgahlarda ve lokantalarda en değerli balık olarak yerini almaktadır. Ülkemizde, Kum lagosu; Epinephelus aeneus (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817)(white grouper) ve kaya lagosu; Epinephelus costae (Staindahner, 1878) (gold blotch grouper) adı verilen iki türü bulunmaktadır. Türkiye Doğu Akdeniz Bölgesinde Lagos balığının büyüme avlanma ve beslenme özeliklerinin ortaya çıkarılarak, balığın güncel durumunun belirlenmesi için, Şubat 2016 – Ağustos 2016 ayları arasında belirlenen 6 istasyondan E. aeneus türünden 80 , E. costae türünden 19 bireyin ; boy, kilo, yaş-boy, yaş-ağırlık ve boy-ağırlık incelemesi yapılmıştır. E. aeneus türünün 1 yaşında minumum 35 cm, maksimum 44 cm ulaştığı, en yüksek yaş grubu 8 yaşında ise minumum 85 cm, maksimum 110 cm olarak tanımlanmıştır. E. aeneus ve E. costae türlerinin uzun yaşam süreleri içerisinde ilk yıllarında hızla büyüdüğü ve sonra yavaşladığı görülmektedir. E. aeneus türünden 64, E. costae türünden 15 bireyin mide içeriğinin incelenmesi, gonadosomatik indeks, kondisyon faktörü ve yumurta sayısı analizleri yapılmıştır. E. aeneus türünün içeriğinde % 22,1 omurgasız, % 11,4 omurgalıya rastlanmıştır, E. costae türünün içeriğinde % 19,3 omurgasız, % 8,6 omurgalıya rastlanmıştır, E. aeneus ve E. costae türlerinin GSİ, gonad ağırlığı ve yumurta sayısı göstermektedir ki üreme mevsimi mayıs ayında başlayıp, temmuz ve ağustosta aylarında en yüksek verilere ulaşmaktadır. Her iki türde hızla azalmaktadır. Ülkemizde uygulanan avlanma yasağı yeterli değildir. Tüm Akdeniz ülkelerinin beraber hareket etmesi gerekmektedir. Anahtar kelimeler; Epinephelus aeneus, Epinephelus costae, Lagos, Grida, Beyaz orfoz, Altın lekeli orfoz , Büyüme, Beslenme, Üreme,
Özet (Çeviri)
Lagos from Eastern Mediterranean fish; On the counter and in the restaurants as the most valuable fish. There are two species in our country called Sand Lagos, Epinephelus aeneus (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817) (white grouper) and Rock Lagos, Epinephelus costae (Staindahner, 1878) (gold blotch grouper). Turkey have discovered the Lagos fish in the Eastern Mediterranean Region. To determine the fish's current situation, research was made with focus in growth, hunting and feeding characteristics, eighty fishes from E. aeneus species and nineteen from E. costae species from 6 stations between February 2016 and August 2016; Height, weight, age-height, age-weight and height-weight analyzes. E. aeneus reached a minimum of 35 cm, maximum 44 cm at 1 year, the highest age group at 8 years is defined as minimum 85 cm and maximum 110 cm. It appears that E. aeneus and E. costae species grew rapidly in the first years of their long life span and then slowed down. Sixty four fishes from E. aeneus species and fifteen fishes from E. costae species was examined for the individual's stomach contents, gonadosomatic index, condition factor and the number of eggs analyzes were performed. In the content of the E. aeneus species, there was 22.1% invertebrates and 11.4% vertebrae. In the content of E. costae species, there were 19.3% invertebrates and 8.6% vertebrates. E. aeneus and E. costae species have GSI, gonad weight and number of eggs which indicates that the breeding season starts in May and reaches the highest in July and August. Both species are rapidly decreasing. Hunting ban applied in our country is not enough. All Mediterranean countries need to act together.