Yalnızardıç Barajı ve Berat Hidroelektrik Santrali enjeksiyon uygulaması
Yalnizardic Dam and Berat Hydroelectric Power Plant implementation of grouting
  1. Tez No: 486929
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMÜR ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin İyileştirme, Enjeksiyon, Baraj, Sızma, Ground Improvement, Grouting, Dam, Leakage
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Mühendislik yapılarında karşılaşılan problemlerin başında gelen zayıf zeminler, insanlığın geçmişten beri üzerinde çalıştığı konulardan biridir. Zayıf zeminlerin iyileştirilmesi için birçok yöntem geliştirilmiş ve hala da geliştirilmektedir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken konu yapının özelliğine, bölge koşullarına ve zemin durumuna uygun olan yöntemin, doğru tekniklerle uygulanmasıdır. Zemin iyileştirme yöntemlerinden biri olan enjeksiyon, zemindeki çatlakları ve boşlukları enjeksiyon harcı ile doldurarak zemini daha yoğun ve daha sıkı hale getirme işlemidir. Bu yöntem baraj temellerinde geçirimsizliği sağlayarak sızma ve su kaçaklarının önlenmesi için dünyada yaygın kullanılmaktadır. Enjeksiyon uygulanacak zeminin geoteknik yapısı, enjeksiyonda kullanılacak şerbetin özelliğini ve enjeksiyon uygulama tekniğini belirlemektedir. Bu çalışmada Yalnızardıç Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde eksen üzerindeki muhtemel su sızıntılarının tespiti, sızıntıların önlenmesi için önerilen enjeksiyon uygulaması ve gerçekleştirilen enjeksiyon işleri incelenmiş ve elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The weak grounds at the top of the problems encountered in engineering constructions are the ones that humans have been working on in the past. Many methods have been developed and are still being developed to heal poor soils. However, the point to be noted at this point is that the proper construction method is applied with the right techniques for the conditions of the region and ground. Grouting, one of the methods of soil improvement, is a process of making the soil more dense and tighter by filling the gravels and voids on the ground with grouting mortar. This method is widely used in the world to prevent seepage and water leakage by providing impermeability in dam bases. The geotechnical structure of the substrate to be injected determines the nature of the syrup to be injected and the injection application method. In this study, the probable water leakages on the axis, the injection application proposed and the grouting works carried out for the prevention of leakages were investigated in the Yalnızardıç Dam and Berat Hydroelectric Power Plant. And the results obtained are presented.