Açık ve uzaktan öğrenme destek hizmetleri alanında kullanılan chatbotlara yönelik tutumların incelenmesi
Examining attitudes towards chatbots used in open and distance learning support services
- Tez No: 817538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Açık ve uzaktan öğrenme, Chatbot, Gizlilik, Kalite, Kolaylaştırıcı şartlar, Chatbot, Facilitating conditions, Open and distance learning, Privacy, Quality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Açık ve Uzaktan Öğrenim alanı öğrencileri yüz yüze eğitim öğrencilerine kıyasla yalnızlardır ve bu nedenle sosyal destek , kaliteli hizmet ve etkileşim gibi faktörler öğrenimin devamı için oldukça önemlidir. Ancak alandaki öğrenci sayısının yüksek oluşu ve insan kaynaklarının yüksek maliyeti nedeniyle bu desteklerin sağlanmasında güçlükler yaşanabilmektedir. Pek çok sektörde, yaygın bir şekilde kullanılan chatbot teknolojisi bu sorunların çözümünde bir seçenek olabilir. Son yıllarda, kullanıcıların chatbotları nasıl algıladıklarına dair pek çok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalarla kullanıcı deneyiminin daha iyi anlaşılması ve chatbot tasarımlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ancak Açık ve Uzaktan Öğrenme destek hizmetleri alanında yapılan çalışmaların sayısı oldukça kısıtlıdır. Bu çalışma ile Açık ve Uzaktan Öğrenme destek hizmetleri alanında kullanılan chatbotların kullanıcılar tarafından nasıl algılandığının tespit edilebilmesi amaçlanmıştır. Chatbotların en karakteristik özellikleri olan etkileşimin farklı yönleriyle dahil edildiği algılanan kalite boyutunun, kullanıcıların gizlilik endişeleri, hedonik motivasyonları ve sahip oldukları kolaylaştırıcı şartlar ile ilişkileri ortaya konmuştur. Kullanıcıların yaş, cinsiyet, eğitim durumu, uzaktan eğitim geçmişleri ve insanla etkileşim ihtiyaçları da bu bağlamda ele alınmış ve faktörlerle ilişkileri incelenmiştir. Çalışma sonuçları algılanan kalite ile gizlilik endişesi, hedonik motivasyon ve kolaylaştırıcı şartlar arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Kolaylaştırıcı şartlar ve hedonik motivasyon arasında da anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Yaş ve uzaktan eğitim geçmişi bağlamında katılımcıların algılanan kalite, gizlilik endişesi, hedonik motivasyon ve kolaylaştırıcı şartlara yönelik algılarının benzer olduğu gözlenmiştir. Cinsiyet, eğitim durumu ve insanla etkileşim ihtiyacına göre algılanan kalite, gizlilik endişesi, hedonik motivasyon ve kolaylaştırıcı şartlar puan ortalamalarında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Students in the field of Open and Distance Learning are more isolated compared to face-to-face students, and therefore, factors such as social support, quality service, and interaction are crucial for the continuity of their learning. However, due to the high number of students in the field and the high cost of human resources, difficulties may arise in providing these supports. Chatbot technology, widely used in many sectors, can be an option to solve these problems. In recent years, numerous studies have been conducted to understand how users perceive chatbots. These studies aim to enhance user experience and improve chatbot designs. However, there is a limited number of studies conducted in the field of Open and Distance Learning support services. This study aims to determine how chatbots used in Open and Distance Learning support services are perceived by users. The perceived quality dimension, which incorporates various aspects of interaction, one of the most characteristic features of chatbots, is examined in relation to users' privacy concerns, hedonic motivations, and facilitating conditions. Users' age, gender, educational background, distance learning history, and their interaction needs are also considered in this context, and their relationships with the factors are examined. The study results reveal significant relationships between perceived quality and privacy concerns, hedonic motivation, and facilitating conditions. A significant relationship is also observed between facilitating conditions and hedonic motivation. Regarding age and distance learning history, participants' perceptions of perceived quality, privacy concerns, hedonic motivation, and facilitating conditions are found to be similar. However, there are significant differences in the average scores of perceived quality, privacy concerns, hedonic motivation, and facilitating conditions based on gender, educational background, and interaction needs with humans