Yaşlılarda yaşam kalitesi ile spiritüalite (maneviyat) arasındaki ilişki
The relationship between quality of life and spirituality in elders
  1. Tez No: 486936
  2. Yazar: MEHMET UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKUYE AYLAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, Yaşlı, Maneviyat, Hemşire, Quality of Life, Elderly, Spirituality, Nurse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yaşlılarda Yaşam Kalitesi İle Spiritüalite (Maneviyat) Arasındaki İlişki Amaç: Bu araştırmada yaşlılarda yaşam kalitesi ile spiritüalite (maneviyat) arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma Aralık 2016-Kasım 2017 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Malatya merkeze bağlı 10 Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 65 yaş üstü 8.741 bireydir. Örneklemi ise yapılan güç analizine göre 368 yaşlı bireydir. Veri toplanmasında, kişisel bilgi formu, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Yaşlı Modülü ve Manevi Yönelim Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler frekans ve yüzde dağılımı, anova, t testi ve korelasyon kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Yaşlı bireylerin %77.7'si 65-74 yaş aralığında, %62.2'si erkek ve %65.5'i evlidir. Katılımcıların gelir durumları, birlikte yaşama, destek alma, sağlığını algılama, kronik hastalığı olma ve aygıt kullanma durumları ile manevi yönelimleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark tespit edilmiştir. Yaşlıların sosyodemografik özellikleri ile yaşam kalitesi puan ortalamaları karşılaştırıldığında; yaş, eğitim düzeyi, gelir durumu, sağlığı algılama, kronik hastalık, fiziksel engel ve aygıt kullanma durumu arasında istatistiksel olarak önemli bir fark tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan yaşlı bireylerin yaşam kalitesi ile maneviyat arasında istatistiksel olarak pozitif yönde önemli bir ilişki tespit edilmiştir (r=.21, p=.000). Sonuç: Yaşlılarda yaşam kalitesi ile maneviyat arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu, yaşlılarda maneviyat arttıkça yaşam kalitesinin arttığı tespit edilmiştir. Yaş ve gelir seviyesi arttıkça yaşam kalitesinin yükseldiği fakat eğitim seviyesinin düşmesi ve fiziksel engelin varlığının yaşam kalitesini düşürdüğü saptanmıştır. Yaşlı bireylerin günlük yaşamlarını sürdürürken, yaşam kalitelerinin arttırılması için çevrelerinde bulunanlar tarafından manevi boyutun dikkate alınması konusunda hemşireler tarafından farkındalık yaratılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relationship Between Quality of Life and Spirituality in Elders Aim: This study was planned to determine the relationship between quality of life and spirituality in elders. Materials and Methods: This study was conducted Between December 2016 and November 2017.The study's universe constituted 8,741 inviduals over 65 years of age registered in 10 Family Health Centres affiliated to Malatya province.The sample of the study was identified as 368 elderly inviduals. The data were collected using the personal information form, the WHO Quality of Life Scale, Elderly Module and Spiritual Orientation Scale. Data obtained from the study were evalvated using frequancy and percentage distribution, Anova, t test and Correlation. Results: 77.7% of elderly people are in the age range 65-74, 62.2% are male and 65.5% are married. A statistically significant difference was found between participants' income status, cohabitation, receiving support, perceived health, chronic illness, device use and spiritual orientation. When the socio-demographic charaterictics of the elderly and the quality of life point average are compared, a statistically significant difference was found between age, education level, income status, health perception, chronic illness, physical disability and device use status. There was a statistically significant positive correlation between quality of life and spirituality of elderly inviduals participating in the study (r=,21, p=.000). Conclusion: It has been found that there is a positive relationship between the quality of life and spirituality in the elderly; as the spirituality increases in the elderly, the quality of life increases. It has been determined that as the age and income level increases, the quality of life increases but the level of education declines and the existence of the physical disability decreases the quality of life. It is suggested that nurses sould raise awareness about the importance of spiritual dimension by those in their surroundings in order to increase the quality of life while the elderly inviduals maintain their daily lives.