Kolorektal kanser cerrahisi uygulanan hastalarda yoganın yaşam doyumu ve depresyona etkisi
The effect of yoga on life satisfaction and depression in patients who taken colorectal cancer surgery treatment
  1. Tez No: 486935
  2. Yazar: DİLEK GÜNEŞ DAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, hemşirelik, kolorektal kanser, yaşam doyumu, yoga
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kolorektal Kanser Cerrahisi Uygulanan Hastalarda Yoganın Yaşam Doyumu ve Depresyona Etkisi Amaç: Bu araştırmanın amacı, yoganın kolorektal kanser cerrahisi uygulanan hastalarda yaşam doyumu ve depresyona etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneme modeli olarak Mayıs 2016-Aralık 2017 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi Hastanesi ile Elazığ ilindeki bir kamu hastanesinin Genel Cerrahi Kliniği'nde kolorektal kanser cerrahisi uygulanan tüm yetişkin hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini bu evrenden gelişigüzel örnekleme yöntemiyle seçilen 55 deney, 55 kontrol olmak üzere toplam 110 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Hasta Tanıtım Formu, Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) kullanılmıştır. Deney grubu hastalarına 3 hafta boyunca yoga uygulanmıştır. Kontrol grubunda bulunan hastalara herhangi bir girişimde bulunulmamıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, ki kare, t testi, korelasyon analizi testleri kullanılmıştır. Bulgular: Deney grubu hastaların YDÖ ön test puan ortalamasının 8.74±1.72, son test puan ortalamasının 28.43±6.27 olduğu, BDE ön test puan ortalamasının 50.85±4.70, son test puan ortalamasının ise 17.16±10.47 olduğu bulundu. Kontrol grubu hastaların YDÖ ön test puan ortalamasının 13.30±1.74, son test puan ortalamasının 14.49±2.73 olduğu, BDE ön test puan ortalamasının 46.36±2.88, son test puan ortalamasının ise 44.38±5.07 olduğu saptandı. Deney ve kontrol gruplarının YDÖ ve BDE ön test ile son test puan ortalamaları arasında görülen farklılıkların istatistiksel olarak önemli olduğu saptandı (p< 0.05). Sonuç: Kolorektal kanser cerrahisi uygulanan hastalarda yoganın yaşam doyumunu arttırdığı ve depresyon düzeyini azalttığı belirlendi. Yoganın hemşirelik uygulamalarında tedavinin etkinliğini arttırmak amacıyla tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Yoga on Life Satisfaction and Depression in Patients Who Taken Colorectal Cancer Surgery Treatment Objective: This study aimed to determine the effect of yoga on life satisfaction and depression in patients who were undertaken colorectal cancer surgery treatment. Materials and Methods: The study, was conducted between May 2016 and December 2017 as a semi-trial model with pre-test and post-test control groups. The population of the study consisted of all adult patients who undertaken colorectal cancer surgery at Fırat University Hospital and General Surgery Clinic of a public hospital in Elazığ. The sample of the study was composed of 110 patients, 55 tests and 55 controls selected by convenience sampling method. Patient Presentation Form, Satisfaction With Life Scale (SWLS) and Beck Depression Inventory (BDI) were used to collect the data. The experimental group was given yoga for three weeks. No treatment was performed on the patients in the control group. For the evaluation of the data; descriptive statistics, chi-square, t-test, correlation analysis tests were used. Findings: In the experimental group, the mean pre-test score of the patients was 8.74± 1.72, the final test score was 28.43±6.27, BDI pre-test score was 50.85±4.70, and the final test score was 17.16±10.47. In the control group, it was found that the mean pre-test score of the patients was 13.30±1.74, the final test was 14.49±2.73, the BDI pre-test was 46.36±2.88, and the final test score was 44.3±5.07.