Hemşirelerin fiziksel tespite yönelik bilgi düzeyi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi
Identification of nurses' knowledge, attitudes and practices regarding the USE of physical restraint
- Tez No: 486937
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA KAVAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Tespit, Hemşire, Physical restraint, Nurse
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Hemşirelerin Fiziksel Tespite Yönelik Bilgi Düzeyi, Tutum ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi Amaç: Bu araştırma hemşirelerin fiziksel tespite yönelik bilgi düzeyi, tutum ve uygulamalarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma Ekim 2017-Aralık 2017 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'nde çalışan hemşireler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini belirlemek için yapılan güç analizi ile 0.05 yanılgıda, % 95 güven aralığında ve 0.95 evreni temsil gücü ile örneklem büyüklüğü 320 hemşire olarak bulunmuştur. Hemşirelerin isimleri alınıp listelenip basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Verilerin toplanmasında“Tanıtıcı Özellikler Formu”ve“Fiziksel Tespit Edici Kullanımına İlişkin Bilgi Düzeyi, Tutum ve Uygulamaları Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik dağılım, ortalama, bağımsız gruplarda t testi, varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada fiziksel tespit edici kullanımına ilişkin bilgi düzeyi ortalaması 2.56±1.56, tutum ortalaması 28.82±5.02, uygulama ortalaması 21.58±3.42 olarak bulunmuştur. Psikiyatri servislerinde fiziksel tespit kullanmayla ilgili bilgi düzeyinin daha yüksek, tutumların daha olumlu ve uygulamaların daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç ve Öneriler: Araştırmada hemşirelerin fiziksel tespite yönelik bilgi düzeylerinin düşük, tutumlarının olumlu ve uygulamalarının düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the level of knowledge, attitudes and practices of nurses towards physical restraint. Material and Method: The study was conducted as a descriptive study between October 2017 and December 2017. Nurses working in the Malatya Turgut Ozal Medical Center created the universe of the research. The power analysis to determine the sample of the study found 0.05 error, 95% confidence interval, and 0.95 universe representation power as sample size 320 nurses. Nurses' names were listed and selected by simple random sampling method. In the collection of data,“Introductory Characteristics Form”and“Level of Knowledge, Attitude and Practices for Using Physical Restraint”were used. Percent distribution, mean, t test in independent groups and variance analysis were used in the evaluation of the data. Results: The average level of knowledge is 2.56 ± 1.56, attitude average is 28.82 ± 5.02, application average is 21.58 ± 3.42 about the use of physical restraint in the study. The level of knowledge about using physical restraint in psychiatric services is higher, attitudes are more positive and applications are higher. Conclusion: In the study, it was found that the knowledge level of nurses for physical restraint was low, attitudes were positive and applications were low.