Hipotiroidi hastalarında farkındalık düzeyi ve belirliyicileri
Awareness level and determinants in hypotyroid patients
- Tez No: 487000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE ADAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: anket, farkındalık düzeyi, hipotiroidi, hypothyroidism, level of awareness, questionare
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Hipotiroidi toplumda sık görülen ve tiroid bezinin az hormon salgılaması nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Kan dolaşımında tiroid hormonları (T4 ve T3) düşük olduğundan metabolizma yavaşlar ve bu duruma bağlı şikayet ve belirtiler ortaya çıkar. Bu çalışmada iç hastalıkları ve endokrinoloji polikliniğinden takipli hipotiroidi hastalarında, hastalığın farkındalık düzeyinin belirlenmesi ve farkındalığı etkileyen faktörlerin tanımlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi dahiliye ve endokrinoloji polikliniklerine başvuran, 18 yaşından büyük, hipotiroidi tanılı hastalara önceden hazırlanmış anket gözlem altında uygulanmıştır. Hastaların farkındalık düzeyi ile hastalık takibine ilişkin parametreler ve sosyodemografik özellikler arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 221'i kadın (%85.7) ve 37'si erkek (%14.3) olmak üzere toplam 258 hasta dahil edildi .Yaş ortalaması 53 ±14.3 yıl, TSH ortalama değeri 5.8 mIU/L'ydi. Soruların yarısına doğru yanıt vererek yeterli farkındalık düzeyine sahip olduğu kabul edilenler, katılımcıların %45.3'ünü oluşturmaktaydı. Sorulara doğru cevap verme oranı ile ailede tiroid hastalığı öyküsü, medeni durum ve sigara kullanımı arasında anlamlı ilişki saptanmazken (p>0.05); yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve gelir düzeyi ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, hipotiroidi hastalarında hastalıklarıyla ilgili yeterli farkındalık düzeyinin olmadığı kanısına varılmıştır. Farkındalık düzeyini arttırmak için poliklinik vizitleri esnasında bilgilendirme için kısa da olsa süre ayrılması ve başka yöntemlerle bu sürecin desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aims: Hypothyroidism is a common disease of the thyroid gland and is caused by low hormone secretion. When the thyroid hormones (T4 and T3) are low in the bloodstream, metabolism slows down and complaints and symptoms arise. In this study, it was aimed to determine the level of awareness of the disease and the factors affecting the awareness in the patients with hypothyroidism who follow the internal medicine and endocrinology polyclinic. Methods: A pre-prepared questionnaire was applied to patients diagnosed with hypothyroidism, aged over 18 years, who applied to Okmeydani Training and Research Hospital internal and endocrinology outpatient clinics. The relationship between the level of awareness of the patients and the parameters related to the disease follow-up and sociodemographic characteristics was examined. Results: A total of 258 patients were included in the study, 221 (85.7%) female and 37 male (14.3%). The mean age was 53 ± 14.3 years and the TSH mean level was 5.8 mIU/ L. Respondents who answered more than half of the questions were considered to have sufficient level of awareness, constituting 45.3% of the participants. There was no significant relationship between the rate of correct response to the questions and the family history of thyroid disease, marital status and smoking status (p> 0.05); age, gender, educational status and level of income were statistically significant (p 0.05). Conclusions: As a result of our study, it was concluded that there is not enough level of awareness about the diseases in hypothyroid patients. In order to increase the level of awareness, it has come to the conclusion that there should be a short period of time for informing during the outpatient visits and this process should be supported by other methods.