Ratlarda bipolar koagülasyon ve fibriler oksidize selülozun epidural fibrozis gelişmesi üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of bipolar coagulation and fibrillary oxidized cellulose on development of epidural fibrosis in rats
  1. Tez No: 487022
  2. Yazar: EYÜP ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZA KARAGÖZ GÜZEY, UZMAN BURAK EREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural Fibrozis, Laminektomi, Bipolar Koagülasyon, Fibriler Oksidize Selüloz, Epidural Fibrosis, Laminectomy, Bipolar Coagulation, Fibrils
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Omurga ameliyatları sonrasında görülen ağrının en sık rastlanan sebeplerinden biri epidural fibrozis (EF) gelişmesidir. Epidural fibrozis gelişmesini tetiklemekle suçlanan en önemli etken ise operasyon lojunda biriken kan ve ürünleridir. Bu çalışmada ameliyatlarda sıkça kullanılan bipolar koagülasyon ile fibriler oksidize selülozun EF üzerine olan azaltıcı etkisi incelendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 45 adet Sprague-Dawley cinsi erkek rat, kontrol, fibriler ve bipolar olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Tüm gruplardaki ratlara, yüzükoyun pozisyonda steril şartlar altında lomber laminektomi uygulandı. Kontrol grubunda dura üzeri serum fizyolojik ile yıkanarak kapatıldı. Fibriler grubunda fibriler oksidize selüloz ile, bipolar grubunda ise bipolar koagülasyon ile kanama kontrolü sağlanarak lomber cerrahi saha kapatıldı. Altı hafta sıkı bir şekilde takip edilen ratlar sakrifiye edildi ve lomber laminektomi yapılan omurga bölgesi en bloc çıkartılarak EF gelişimi açısından histopatolojik ve genetik olarak değerlendirildi. Histopatolojik olarak derecelendirme sistemlerine göre epidural fibrozis derecesine ve fibroblast sayısına bakıldı. Ayrıca genetik olarak interlökin-6 (IL-6), transforming growth factor beta-1 (TGFβ-1) ve mRNA düzeyleri droplet digital-polymerase chain reaction (dd-PCR) yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Epidural fibroblast sayısı, Modifiye Lubina yüzdesi, IL-6 miktarı ve He derecelendirme oranları fibriler grubunda, bipolar ve kontrol gruplarına göre anlamlı olarak daha düşüktü (p˂0.05). Kontrol grubu, fibriler ve bipolar grubu arasında TGFβ-1 değerleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmadı (p=0.525). Fibriler ve bipolar grupları arasında He derecelendirme sistemine göre farklılık görülmedi (p=0.867). Kontrol grubu ve bipolar grubu arasında fibrolast sayısı, TGFβ-1 ve IL6 değerleri açısından anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Fibriler ksidize selülozun kullanımı epidural fibrozis gelişmesini azaltmada bipolar koagülasyona göre daha etkili bir hemostaz yöntemi olarak saptandı. Bununla beraber, bipolar koagülasyon ile kanama kontrolü yapıldığında EF'in anlamlı derecede azalmadığı anlaşıldı. Fibriler oksidize selülozun, ameliyathanelerde kolay ulaşılabilirliği, çok pahalı bir materyal olmaması ve kolay uygulanabilirliği sebebiyle kanama kontrolünde EF gelişmesi açısından güvenle kullanılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Purpose: One of the most common causes of pain after back surgery is development of epidural fibrosis. The most important etiological factor accused for triggering the formation of epidural fibrosis is blood and blood products accumulated at the operation site. In this study, it was aimed to investigate the effect of bipolar coagulation and fibrillary oxidized cellulose on development of epidural fibrosis. Material And Methods: In the study, 45 Sprague-Dawley male rats were divided into 3 groups as control, fibrillary and bipolar groups. Lumbar laminectomy is performed in the rats in all groups under sterile conditions in the prone position. In the control group, epidural space was closed after irrigated with saline. The surgery field was closed with lomber surgery after bleeding control was provided by fibrillary oxidized cellulose in the fibrillary group and by bipolar coagulation in bipolar group. After monitored closely for six weeks, the rats were sacrificed and, histopathologically and genetically evaluated in terms of EF development by taking out the en bloc vertebral parts performed lumbar laminectomy. Epidural fibrosis grading systems and fibroblast counts were evaluated histopathologically. Also, interleukin-6 (IL-6), transforming growth factor beta-1 (TGFB-1) and mRNA levels were measured genetically by droplet digital-polymerase chain reaction (dd-PCR) method. Results: Epidural fibroblast count, modified lubina percentage, IL-6 levels and He grade ratios were significantly lower in the fibrillary group than those of bipolar and control groups (p˂0.05). There was no significant difference between the study groups in terms of TGFβ-1 values. There was no significant difference between fibrillary and bipolar groups in terms of He Grade (p=0.867). There was no significant difference between control and bipolar groups in terms of fibroblasts count, levels of TGFß-1 and IL6 (p>0.05) Conclusion: It was seen that usage of fibrillary stat oxidized cellulose was a more effective method of hemostasis than bipolar coagulation at decreasing the development of epidural fibrosis. However, it was understood that EF did not decrease significantly when bleeding control was performed with bipolar coagulation. We may suggest that fibrillary oxidiszed cellulose can be used at decreasing the development of epidural fibrosis for its availibality at operating rooms, not being a so expensive material and being easy to use.