Büyümeyi etkileyecek ek faktör ve ek üriner anomali olmayan, sağlıklı ve tek böbreği bulunan çocuklarda somatik ve böbrek büyümesinin değerlendirilmesi: Retrospektif kohort çalışma
Evaluation of somatic and kidney growth in healthy chidren with single ki̇ney who do not have additional urinary and additional factor anomaly affecting growth: Retrospective kohort study
- Tez No: 487068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKİN SERDAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Solitary kidney, somatic growth
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Soliter Böbrek tek fonksiyone böbrek anlamında kullanılır. Soliter böbrek konjenital ve edinsel olarak ikiye ayrılır. Kojenital soliter böbrek; tek taraflı renal agenezi ya da iki böbreği olan ancak birinin doğuştan nonfonksiye olması(örneğin multikistikdisplastik böbrek gibi) sonucu gelişir. Edinilmiş soliter böbrek ise renal tümör, yaralanma, canlı donör olunması gibi nedenlerle tek taraflı nefrektomi yapılmış olgularda görülen soliter böbrek olarak tanımlanır. Soliter böbreğin uyum sürecinde kompansatuar hipertrofi görülür. Bu fonksiyonel hipertrofi (glomerüler filtrasyon hızında artış) ve yapısal hipertrofi (böbrekte genişleme) olarak iki şekilde görülür. Çalışmamızda soliter böbrek tanılı çocuklarda kontralateral böbrekte kompansatuar hipertrofinin belirlenmesi ve bu çocukların somatik büyüme parametrelerinin değerlendirilmesini amaçladık. Tüm bunları değerlendirirken soliter böbreğe eşlik eden ürogenital anomali, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, glomerüler filtrasyon hızı, proteinürinin değerlendirilmesi planlandı. Çalışmamıza 1 Ocak 2013 – 1 Ocak 2017 tarihleri arasında İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Çocuk Nefroloji polikliniğinde soliter böbrek tanısı ile takipli olan, kronik bir hastalığı olmayan, sürekli ilaç kullanmayan, olgu rapor formları tam olarak doldurulmuş olan, ek genitoüriner sistem anomalisi olmayan ve 18 yaşından küçük olan 136 çocuk dahil edilmiştir. Olguların doğum tarihi, cinsiyet, boy, ağırlık, vücut kitle indeksi, vücut yüzey alanı, anne ve baba boyu, hedef boy, kan basıncı, primer tanı (agenezi / multikistik displastik böbrek), soliter böbrek lokalizasyonu (sağ/sol), serum kan üre azotu ve kreatinin değerleri, glomerüler filtrasyon hızı, spot idrarda mikroalbümin/kreatinin ile mikroprotein/kreatinin oranları, USG'deki soliter böbrek uzun aksı ve parankim kalınlığı kaydedildi. Çalışmamızda değerlendirilen 136 olgunun 49'u(% 36) kız, 87'si (% 64) erkek, ortalama yaşları 96,29±58,72 aydı. Olguların 88'i (%64,87 ) renal agenezi, 48'i (%35,3) MCDK'ti. Olgulara %22,4 oranında ürolojik anomaliler eşlik etmekteydi. Bunlar içinde en sık VUR(%11,9) saptandı. Diğer anomaliler hidronefroz (%5,7), PUV (%2,4), UPD (%1,9), nefrolitiyazis (%0,47) olarak tespit edildi. Olguların, çift böbreği olan çocuklara göre büyümeleri benzer bulundu. Soliter böbrekli olguların böbrek uzunluğu, çift böbreği olanların böbrek uzunluğu ile kıyaslandığında artmış olduğu bulundu. Bu artışın yaş, vücut ağırlığı, boy, vücut yüzey alanı, BMI ile korele olduğu, en güçlü korelasyonun ise boy ile olduğu saptandı. Böbrek parankim kalınlığı içinde benzer korelasyon bulundu. Renal agenezi olan çocukların böbreklerindeki kompansatuar hipertrofisi değerinin MCDK 'e göre daha fazla olduğu bulundu. Olgularda böbrek yetmezliği ve hipertansiyon saptanmazken, çocukların %3,6'sında GFR düşük ,%14,7'sinde proteinüri olduğu saptandı. Sonuçta soliter böbrekli olguların fonksiyonel iki böbreği olan olgulara göre böbrek boyutlarında artış olduğu ve bu çocukların büyümelerinin etkilenmediği görüldü. Bu olguların uzun dönem takiplerinde hipertansiyon, böbrek yetmezliği, proteinüri, glomerüler filtrasyon hızında azalma olabileceği için eşlik edebilecek komplikasyonlar açısından da takibi önemlidir Anahtar Kelime:Soliter böbrek, somatik büyüme
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF SOMATIC AND KIDNEY GROWTH IN HEALTHY CHİDREN WİTH SİNGLE KİDNEY WHO DO NOT HAVE ADDİTİONAL URİNARY AND ADDİTİONAL FACTOR ANOMALY AFFECTİNG GROWTH: RETROSPECTIVE KOHORT STUDY Solitary Kidney is used in the sense of a single functioning kidney. Solitary kidney is divided into congenital and acquired. Cogenital solitary kidney is the result of unilateral renal agenesis or congenital absence of one kidney (eg, a multicystic kidney). Acquired solitary kidney is defined as a solitary kidney seen in unilateral nephrectomized cases due to renal tumor, injury, living donor. Compensatory hypertrophy is seen in the compliance process of the solitary kidney. This can be seen in two forms as functional hypertrophy (increase in glomerular filtration rate) and structural hypertrophy (enlargement in kidney). We aimed to determine compensatory hypertrophy in the contralateral kidney in children with solitary kidney and to evaluate the somatic growth parameters of these children. When evaluating all of these, it is planned to evaluate urogenital anomaly, hypertension, renal failure, glomerular filtration rate, proteinuria associated with solitary kidney. The study was conducted between January 1, 2013 and January 1, 2017 in İzmir Dr Behçet Uz Childhood and Surgery Training and Research Hospital Child Pediatric Nephrology outpatient clinic with a solitary kidney diagnosis, no chronic disease, 136 children with a genitourinary system anomaly and less than 18 years of age were included. Children's date of birth, gender, height, weight, body mass index, body surface area, maternal and paternal height, target height, blood pressure, primary diagnosis (agenesis / multikistik dysplastic kidney), solitary kidney localization urea nitrogen and creatinine values, glomerular filtration rate, microalbumin / creatinine and microprotein / creatinine ratios in spot urine, long solitary kidney axis and parenchymal thickness in USG were recorded. Of the 136 patients evaluated in our study, 49 (36%) were female and 87 (64%) were male, with an average age of 96.29 ± 58.72. 88 (64.87%) of the cases had renal agenesis and 48 (35.3%) had MCDK. Urologic anomalies were associated with 22.4% of cases. The most frequent VUR (11.9%) was detected. Other anomalies were hydronephrosis (5.7%), PUV (2.4%), UPD (1.9%) and nephrolithiasis (0.47%). The cases were similar to the somatic growths in children with double kidneys. The renal length of solitary kidney cases was found to be increased when compared to the kidney length of double kidneys. It was determined that this increase was correlated with age, body weight, height, body surface area, BMI, and the strongest correlation with height. Similar correlation was found in renal parenchyma thickness. Compensatory hypertrophy of kidneys of children with renal agenesis was found to be higher than that of MCDK. In cases where kidney failure and hypertension were not detected, GFR was low in 3.6% and proteinur in 14.7% of the children. As a result, it was seen that the solitary kidneys had an increase in kidney size compared to the cases with functional two kidneys, and the growth of these children was not affected. In the long term follow-up of these cases, hypertension, renal failure, proteinuria, glomerular filtration rate may be decreased, which is also important for the complications that may accompany