Manyetik rezonans görüntüleme'de arka çapraz bağ sinyal değişikliğinin ön çapraz bağ rüptürü tanısına katkısı
Contribution of signal change in posterior cruciate ligament on magnetic resonance imaging to diagnosis of anterior cruciate ligament rupture
  1. Tez No: 487203
  2. Yazar: FATİH MEHMET ERKİN
  3. Danışmanlar: UZMAN MURAT ÇAKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ rüptürü, Manyetik rezonans görüntüleme, Arka çapraz bağ, İntensite değişikliği, Artroskopi, Anterior cruciate ligament rupture, Magnetic resonance imaging, Posterior cruciate ligament, Intensity change, Arthroscopy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ön çapraz bağ (ÖÇB) rüptürü tanısında manyetik rezonans görüntüleme (MRI) güvenli bir görüntüleme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda MRI'da ön çapraz bağ lezyonlarının değerlendirilmesinde, arka çapraz bağ (AÇB) intensite değişikliğinin, ön çapraz bağ rüptürü tanısına katkısı araştırılmıştır. H0; AÇB intensite değişikliği ÖÇB rüptürü tanısı koymada yardımcıdır. H1; AÇB intensite değişikliği ÖÇB rüptürü tanısı koymada yeri yoktur. Gereç ve Yöntem Hastanemizde Ocak 2013, Ocak 2017 yılları arasında ÖÇB rüptürü tanısı ile opere edilip rekonstrüksüyon uygulanmış 103 hastanın MRI görüntüleri ve ameliyat notları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların dosyalarından demografik bilgileri alındı, yine dosyalarından MRI görüntülerinin raporları incelenerek ÖÇB ve AÇB hakkında bilgiler toplandı. Ameliyat notlarından; ön ve arka çapraz bağın durumu, eşlik eden kıkırdak menisküs ve diğer bağ problemlerine dair bilgiler alındı. Kontrol grubu olarak ÖÇB'si intakt olan ve meniskopati nedeniyle opere edilen hastalar seçildi. Hastanemizde 2015 Ocak, 2017 Ocak dönemleri arasında meniskopati nedeniyle diz artroskopisi yapılan ve ÖÇB'si intakt olarak kabul edilen 64 hastanın MRI görüntüleri aynı kas iskelet sistemi radyoloğu tarafından ilk raporlamadan bağımsız ve ameliyat bilgilerine sahip olarak yeniden değerlendirildi. Fizyolojik ve anatomik olarak normal olan ÖÇB'lar ve AÇB'lar T1 ve T2 sekansında hipointens olarak görülmektedir. MRI'da sagittal, coronal ve aksial plan görüntülerindeki ÖÇB ve AÇB'nin durumu, varsa dansite değişiklikleri 4 sınıfa ayrılarak incelendi. Tüm hastalar aynı cerrahi ekip tarafından ameliyat edildi. Artroskopi sırasında probla muayenede laksite görülmesi, ÖÇB 'ın femoral yapışma yerinde devamlılık göstermemesi, artroskopik olarak ön çekmece testinin (+) olması durumunda ÖÇB rüptüre olarak tanımlandı. Artroskopik olarak ÖÇB rüptürü tanısı alan ve rekonstrükte edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Hem çalışma grubunda hemde kontrol grubunda parsiyel ÖÇB rüptürü olan hastalar çalışma dışında tutuldu. Bulgular: Bu çalışmada ÖÇB rüptürü olan 103 hastanın 74'ünde MRI incelemesinde AÇB sinyal değişikliği görülmüşken kontrol grubundaki ÖÇB rüptürü olmayan 64 hastanın 7'sinde AÇB sinyal değişikliği görülmüştür. ÖÇB rüptürü olan hastaların MRI incelemesinde AÇB sinyal değişikliğinin kontrol grubu ile karşılaştırılması sonucunda %77,8 sensitivitesi, % 89 spesifitesi, %81,8 doğruluğu, % 91,3 pozitif prediktif değeri ve % 72,1 negatif prediktif değeri ile ÖÇB rüptürü tanısına katkıda bulunacağı ortaya konmuştur. Sonuç: Bu çalışmada ÖÇB rüptürü şüphesi olan hastaların MRI ile AÇB sinyal değişikliğinin tespiti ÖÇB rüptürü tanısına yüksek sensitivite ve spesifite ile katkıda bulunabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTRIBUTION OF SIGNAL CHANGE IN POSTERIOR CRUCIATE LIGAMENT ON MAGNETİC RESONANCE IMAGING TO DIAGNOSIS OF ANTERIOR CRUCIATE LIGAMENT RUPTURE Aim Magnetic resonance imaging is used as a safe imaging method in the diagnosis of anterior cruciate ligament (ACL) rupture. In this study, the contribution of the posterior cruciate ligament (PCL) intensity change to the diagnosis of ACL rupture was investigated in the evaluation of anterior cruciate ligament lesions on MRI. H0; PCL intensity change is helpful for the diagnosis of ACL rupture. H1; PCL intensity change is not helpful for the diagnosis of ACL rupture. Material and Method We retrospectively evaluated the MRI images and operative notes of 103 patients who underwent reconstructive surgery with the diagnosis of ACL rupture between January 2013 and January 2017 in our hospital. Demographic information was obtained from the patients' files, and the reports of the MRI images were also reviewed in the files and the information about the ACL and the PCL was collected. From the operation notes; information about the anterior and posterior cruciate ligament status, associated cartilage meniscus and other ligament problems was noted. Patients who were operated for meniscopathy with intact ACL were selected as the control group. Between January 2015 and January 2017, MRI images of 64 patients who underwent knee arthroscopy due to meniscopathy and were accepted to have intact ACL were reviewed by the same musculoskeletal system radiologist independent of initial reporting and with operative information in our hospital. Physiologically and anatomically normal ACLs and PCLs are seen as hypointense in T1 and T2 sequences. In MRI, sagittal, coronal, and axial views of the ACL and the PCL were compared, and the changes in densities, if any, were analyzed into four groups. All patients were operated on by the same surgical team. ACL rupture was defined as laxity during arthroscopic examination with probe, loss of continuity in ACL on femoral insertion side, and positive anterior drawer test on arthroscopy. Patients who received arthroscopic ACL rupture diagnosis and were reconstructed were included in the study. Patients with partial ACL rupture in both the study group and the control group were excluded from the study. Results In this study, PCL signal change was observed in 74 of 103 patients with ACL rupture, and in 7 of 64 patients without ACL rupture in the control group in the MRI examinations. In the MRI study of patients with ACL rupture, the comparison of PCL signaling with control group contributed to the diagnosis of ACL rupture with77.8% sensitivity, 89% specificity, 81.8% accuracy, 91.3% positive predictive value and 72.1% negative predictive value. Conclusion In this study, it was concluded that the detection of PCL signal change by MRI in patients with suspected ACL rupture could contribute to the diagnosis of ACL rupture with high sensitivity and specificity