Otojen peroneus longus ve hamstring tendon grefti ile yapılan artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonuçlarımız
Our results of arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction made with autogenous peroneus longus and hamstring tendon grafts
- Tez No: 487206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALP DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, tendon grefti, hamstring tendon, peroneus longus, Anterior cruciate ligament reconstruction, tendon graft, hamstring tendon, peroneus longus tendon
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Artroskopik ön çapraz bağ (ÖÇB) rekonstrüksiyonlarında hamstring tendon grefti, patellar tendon grefti, allogreft gibi çeşitli tendon greftleri kullanılmaktadır. İdeal greft seçimi konusundaki tartışmalar halen devam etmekte, farklı tendon greft yöntemleri ile en iyi seçenek bulunmaya çalışılmaktadır. Kliniğimizde uyguladığımız ÖÇB rekonstrüksiyonları sırasında hamstring tendon greftini kullanmaktayız. Bu greft alımı sırasında zaman zaman greft yetmezlikleri ile karşılaştık. Böyle durumlarda halen greft kaynağı olarak kullanılan peroneus longusu ilave olarak veya primer greft kaynağı olarak kullanabilirmiyiz düşüncesi oluştu. 2015-2017 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Araştırma Hastanesinde Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği A Blokta artroskopik ÖÇB rekonstrüksiyonu yapılan 50 hasta çalışmaya dahil edilerek geriye yönelik incelendi. Bu hastalardan 25 tanesi otolog hamstring tendon grefti ve 25 tanesi otolog peroneus longus tendon grefti kullanılarak rekontsrükte edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 45'i erkek, 5'i kadın, takip süreleri en kısa 8 ay, en uzun 18 ay idi. Hastaların klinik durumlarını değerlendirmek amacıyla ameliyat öncesi ve sonrası Lysholm ve IKDC skorlama sistemleri uygulandı. Hamstring tendon grefti grubunda ameliyat öncesi Lysholm skorları ortalama 59.84±1.378 (52-78), ameliyat sonrası skorları ortalama 92.40±1.159 (80-100) idi. Peroneus longus grefti grubunda ise ameliyat öncesi ortalama 61.20±1.440 (52-80), ameliyat sonrası 92.00±0.957 (80-100) olarak bulundu. İki grup karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0.498 ,p=0.791). Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası IKDC değerleri karşılaştırıldı. IKDC değerlerine göre, her iki grupta da operasyon sonrası istatistiksel olarak anlamlı düzelme olduğu görüldü. İki grup birbiri ile karşılaştırıldığında ise ameliyat öncesi ve sonrası İKDC değerleri açısından istatistiksel olarak bir farklılık gözlenmedi (p=0.865, p=0.525). Peroneus longus tendon otogrefti homojen ve düzgün yapısı ile ÖÇB rekonstrüksiyonları için sağlam bir greft kaynağıdır. Peroneus longus tendon usulune uygun alındığı ve ameliyat sonrası donör saha bölgesinin yakın takibi yapıldığı taktirde hamstring tendonları gibi uygun bir otogreft kaynağı olarak kullanılabilir düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Various tendon grafts such as hamstring tendon graft, patellar tendon graft, allograft are used in arthroscopic anterior cruciate ligament (ACL) reconstructions. The discussions about the ideal graft selection are still going on and trying to find the best option with different tendon graft methods. We use the hamstring tendon graft during ACL reconstructions that we performed in our clinic. From time to time, we encountered graft failures during graft retrieval. In such cases, we can use the peroneus longus, which is still used as a graft source, as an additional or primary graft source. Fifty patients who underwent arthroscopic ACL reconstruction for the Orthopedics and Traumatology Clinic at the Health Education University Antalya Educational Research Hospital between 2015-2017 were retrospectively studied. Of these patients, 25 were autologous hamstring tendon grafts and 25 were autologous peroneus longus tendon grafts. Of the patients included in the study, 45 were males, 5 were females, the follow-up was at least 8 months, the longest was 18 months. Lysholm and IKDC scoring systems were performed pre- and postoperatively to assess the clinical status of the patients. Preoperative Lysholm scores were 59.84 ± 1.378 (52-78) and postoperative scores were 92.40 ± 1.159 (80-100) in Hamstring tendon graft group. In the Peroneus longus graft group, preoperative mean was 61.20 ± 1.440 (52-80) and postoperative 92.00 ± 0.957 (80-100). When the two groups were compared, the difference was not statistically significant (p = 0.498, p = 0.791). The preoperative and postoperative IKDC values of the patients were compared. According to IKDC values, statistically significant improvement was observed in both groups after the operation. When the two groups were compared, there was no statistically significant difference between the preoperative and postoperative IKDC values (p = 0.865, p = 0.525). Peroneus longus tendon autograft is a robust graft source for ACL reconstructions with homogeneous and smooth structure. Peroneus longus tendon procedures can be used as a suitable autograft source, such as hamstring tendons if the procedure is performed appropriately and the postoperative donor site area is closely aligned.