Ötiroid bireylerde tiroid nodül, volüm ve arteriyal stiffnessın değerlendirilmesi
- Tez No: 487219
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ötiroid nodüler guatr, insülin direnci, strain indeks, nabız dalga hızı, euthyroid nodular goitre, insulin resistance, strain index, pulse wave velocity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Aşikar/subklinik hipotiroidi ve hipertiroidinin kardiyovasküler riskler ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Ötiroid nodüler guatrı olan bireylerde nodül varlığı ve arteriyel stiffness arasındaki ilişkiyi değerlendiren çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmadaki amacımız ötiroid nodüler guatrı olan bireylerde nodül varlığı ve nodül sertliğinin arteriyel stiffnessı etkileyip etkilemediğini nabız dalga analizi(NDA) ile ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza ötiroid nodüler guatrı olan 50 hasta ve 50 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Tüm katılımcılara B-mod tiroid ultrasonografisi(USG) ve nodüler guatr grubundaki bireylere ayrıca strain elastografi(SE) deneyimli tek uzman tarafından yapıldı. Rago skorlamasına göre sınıflandırılan nodüllerin strain indeksleri hesaplandı. Bel ve kalça çevresi, insülin, açlık plazma glukozu(APG), lipit parametrelerinin yanı sıra serbest T3(sT3), serbest T4(sT4), TSH, anti-tiroglobulin antikor(anti-TG) ve anti-tiroid peroksidaz antikoru(anti-TPO) düzeyleri ölçüldü. Homeostasis model assessment-IR(HOMA-IR) ile hesaplanan insülin direnci seviyeleri değerlendirildi. Arteriyel stiffness değerlendirilmesi Mobil-O-Graph 24h PWA cihazı ile yapıldı. Bulgular: İki grup NDA verileri açısından karşılaştırıldığında; nabız dalga hızı(NDH) nodüler guatrı olan grupta istatistiksel olarak anlamlı yüksek tespit edildi(p0,05). HOMA-IR ve strain indeks ile NDA verileri arasında korelasyon izlenmedi. Sonuç: Nodüler guatrı olan hastalarda NDH'nin yüksek saptanması ve açlık plazma glukoz değerinin daha yüksek tespit edilmesi, ötiroid nodüler guatrı olan bireylerin kardiyovasküler ve metabolik riskler açısından yakın takip edilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Overt/subclinic hypothyroidism and hyperthyroidism are known to be associated with cardiovascular risks. There have been no studies evaluating the relationship between nodule presence and arterial stiffness in individuals with euthyroid nodular goitre. Our aim in this study is to demonstrate whether nodule presence and nodule stiffness affect arterial stiffness in individuals with euthyroid nodular goitre by using pulse wave analysis(PWA). Materials and Methods: In our study, 50 patients with eutyhroid nodular goitre and 50 healthy volunteers were included. All participants were evaluated by B-mod thyroid ultrasonography(USG) and the individuals in the nodular goiter group were also performed strain elastography(SE) by one experienced radiologist. Strain indices of nodules classified according to Rago scoring system were calculated. As well as waist and hip circumference, insulin, fasting plasma glucose(FPG), lipid parameters, free T3(sT3), free T4(sT4), TSH, anti-thyroglobulin antibody(anti-TG) and anti-thyroid peroxidase antibodies(TPO) levels were measured. The levels of insulin resistance calculated by homeostasis model assessment-IR(HOMA-IR) were evaluated. Evaluation of arterial stiffness was performed with the Mobile-O-Graph 24h PWA device. Results: When comparing two groups with respect to data of PWA, pulse wave velocity was found to be statistically significantly higher in the group with nodular goitre(p0,05). Also, correlation was not seen between HOMA-IR and strain index and data of PWA. Conclusion: Detection of high levels of pulse wave velocity and fasting plasma glucose in patients with nodular goitre suggests that individuals with euthyroid nodular goitre should be followed closely for cardiovascular and metabolic risks.